Nu kan vi springa i ullstrumpor igen
Ullsockor har sedan urminnes tider klarat att hålla svenskarnas fötter varma trots det trista klimatetet med slask och snö. När vi skulle hitta värmande löparstrumpor så upptäckte vi att ullen fortfarande regerar. Och att den fortfarande noppar.
Trots 2000-talets ingenjörskonst som har gett oss otaliga patenterade syntetgarn så finns det inget material som slår ullen. Inte när det gäller att värma när det är riktigt kallt. För det märkvärdiga med ullen är att den behåller sina värmande egenskaper även när den blir blöt.
Hur kan det då vara möjligt? Jo, värmen som utvecklas av ett textilt material vid fuktabsorption kallas absorptionsvärme. Energi frigörs när vattenmolekylerna sänker hastigheten då de går in i fibern. Det gör att man känner sig varm när ett plagg blir fuktigt. Ull har en mycket hög absorptionsvärme och kan absorbera fukt upp till 30 procent av sin egen vikt utan att den känns fuktig eller förlorar sin form.
Långt ifrån raggsocka
Säger man ullstrumpa är det lätt att tänka raggsocka. Men dagens moderna ullstrumpor där man ofta kombinerar den fina merinoullen med en elastisk fiber och en syntetfiber ser ut som de flesta funktionella löparstrumpor.
De flesta modellerna upplevs dock som lite tjockare än vanliga löparsockor. I extremfallen som med modellerna från Helly Hansen och XSocks så kan det till och med bli svårt att få ner foten om man har en tajt och snäv löparsko.
De lite tjockare strumporna ger också en känsla av extra dämpning och några tycker att man tappar lite löpkänsla.
Alla klarar maskintvätt men inte noppor
Det kan vara lite kinkigt att tvätta ullprodukter. Tänk alla ylletröjor som har krympts av för varm tvätt. Men våra teststrumpor har tvättats gång på gång och klarat 40 grader i maskinen utan att krympa.
Det som dock inte ser så roligt ut är att samtliga modeller, dyra som billiga, noppar efter några tvättar. Inte snyggt, och inte skönt, men svårt att undvika.
Vi funderar på om det beror på dålig ull med korta fiber, eller om nopporna är ett resultat av svårigheten att blanda syntetfiber med ull. Eller är det så att tiden och nötningen gör att nopporna kommer hur bra kvalitet det än är på ullen.
En svensk-afrikansk testvinnare
Den strumpa som fått högst testbetyg är den merinostrumpa som svenska Bola har tagit fram och som säljs under Löplabbets varumärke.
Strumpan är lite tunnare, men har större andel merinoull än de andra i testet. Tage Olander laborerade flera år hemma i Ulricehamn med olika garner och kvaliteter innan han hittade en merinonull med afrikanskt ursprung som hade de rätta egenskaperna.
Omstridd merinoull
Ingen av de testade strumporna har enligt deklarationerna ull från Australien. Fortfarande bojkottar konsumenter och leverantörer merionoull från Australien sedan det avslöjats 2008 att miljontals merinofår varje år flås levande utan bedövning för att hindra angrepp från den så kallade blåflugan.