Hälsodeklaration i Lidingöloppet
För att minska risken för olyckor under Lidingöloppet som avgörs i helgen har arrangörsklubben IFK Lidingö skickat ut en hälsodeklaration till alla löpare.
Hälsodeklarationen är utvecklad av Europeiska Hjärtläkarföreningen och används för att stödja löparna och se till att man har rätt förutsättningar för att klara av den utmaning Lidingöloppet är.
– Inför Lidingöloppet skickas hälsodeklarationer ut till alla deltagare för att alla ska reflektera över sin form och sin hälsa inför loppet och undvika obehagliga överraskningar, säger Jan-Eric Österström generalsekreterare Lidingöloppet.
De två dödsfallen under Midnattsloppet i början av augusti aktualiserade tanken på hälsodeklaration för deltagare i motionslopp och i långlopp.
En annan nyhet är att Lidingöloppet och hälsokedjan Life samarbetar för bättre löparhälsa. I samband med loppet har Life tagit fram ett specialanpassat hälsotest som kan göras på plats inför loppet och komplettera den utskickade hälsodeklarationen.
- Vi välkomnar Lifes initiativ med hälsotester vilket är en bra service till löparna. Vi kommer dessutom i likhet med tidigare år att ha jourhavande läkare på plats, säger Jan-Eric Österström generalsekreterare Lidingöloppet.
Testet innehåller blodtryck och puls som mäter både rytm och hastighet. För att mäta löparens syreupptagningsförmåga testar man även blodvärdet samt gör en PEF, ett snabbt utandningsprov för att kontrollerar hur väl löparen kan andas och syresätta sitt blod.
Hälsotestet kommer att kosta 100 kronor för deltagare och på plats finns både läkare och sjuksköterskor. Om hälsotestet visar på svaga värden rekommenderas löparen att avstå från loppet.