Läkare ger tre råd till motionärer
Efter att ha studerat plötsliga dödsfall inom idrotten har en forskargrupp vid Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin vid Umeå Universitet ett enkelt budskap:
– Träning och idrott är något positivt som bidrar till folkhälsa, men vi vill ge några enkla råd:
• Träna aldrig med infektion i kroppen, 20 procent av dödsfallen beror på hjärtmuskelinflammation som orsakats av luftvägsinfektion.
• Om du varit sjuk, börja inte träna på samma nivå utan återgå stegvis och lyssna på kroppen.
• Uppsök vårdcentral om du känner hjärtklappning, bröstsmärtor eller svimningskänslor vid träning eller om du har tidig hjärtdöd i släkten och känner dig orolig.
Forskargrupen som leddes av överläkaren vid Umeå Universitetssjukhus Stellan Mörner gjorde 2005 en djupare studie på material ur Folksams skadedatabas.
Rapporten beskrev orsakerna bakom dödsfallen bland idrottsutövare i Sverige upp till 35 år.
De tre vanligaste orsakerna till idrottsrelaterade plötsliga dödsfall hos unga (=35 år) är
• hjärtmuskelförtjockning (hypertrofisk kardiomyopati, HCM),
• hjärtmuskelinflammation (myokardit),
• fett- och bindvävsinlagring i höger kammare (arytmogen
högerkammarkardiomyopati, ARVC).
Sammanlagt orsakade olika hjärtsjukdomar 17 av 20 dödsfall under perioden för studien, 1998-01-01 till 2005-06-31. Plötslig död är en relativt ovanlig företeelse, genomsnittet i denna studie är 2,7 fall/år i åldersgruppen =35 år. I en liknande studie gjord av Folksam för åren 1986-1990 inträffade 15 dödsfall i samma åldersgrupp.
Plötslig död i samband med idrott drabbar i huvudsak män/pojkar (19 av 20 studerade fall).
De funna dödsorsakerna är troligen representativa för svenska förhållanden, eftersom basen är ca 2,4 miljoner medlemmar i svenska idrottsförbund. Studien omfattar dock endast personer som varit aktiva i en idrottsförening.
Personer med fel på hjärtklaffarna, hjärtmuskelförtjockning samt fett- och bindvävsinlagring i höger kammare kan vara möjliga att identifiera genom läkarundersökning, samtal med idrottsutövaren, blodtryck och EKG.
Teoretiskt skulle man med hjälp av screening haft möjlighet att identifiera knappt hälften (nio) av de inträffade dödsfallen i denna undersökning. I praktiken ger en kontroll ingen livslång garanti eftersom flera av sjukdomarna kan uppträda när som helst i livet. Risken att öka oron efter en screeening är lockså överhängande eftersom onormala EKG även finns hos många friska.