Yannick laddar för rekord i Göteborgsvarvet
Yannick Tregaro har höga mål. För omväxling skull är det sig själv som han peppar. På lördag kommer sanningens timme. Eller rättare sagt timme och högst 20 minuter. För nu är det att springa under 1.20 som gäller för den populära friidrottstränaren.
Yannick Tregaro är mest känd inom idrottsrörelsen för sina tränarinsatser. Han har guidat fram många av Sveriges hopptalanger till storresultat; trestegshopparen Christian Olsson, hjödhopparna Linus Thörnblad och Emma Green, vilka alla är svenska medaljhopp inför sommarens EM i Barcelona.
Vid sidan om sin tränargärning har Yannick, med ett eget förflutet som hjödhoppare med personbästa på 2.17, startat en långlöparkarriär.
Han debuterade ifjol på Göteborgsvarvet med imponerande 1.26.09, och siktar i år in sig på att främst knäcka 1.20 vallen.
Marathon.se fick en pratsund med Yannick inför årets Göteborgsvarv.
Du är hemkommen från friidrotts GP tävling i Doha i fredags, hann du träna något?
– Ja, självklart fick jag in lite halvmarträning. Det var riktigt varmt att springa, jag slog nog personbästa i att svettas, men det gick!
Hur har träningen mot årets Göteborgsvarv gått?
– Det har faktiskt gått väldigt bra senaste året. Visst har jag haft vissa perioder som det inte riktigt gått enligt plan, men totalt har jag haft bra kontinuitet i träningen. Jag tycker jag har blandat intervaller och distans på ett bra sätt.
Hur stor är skillnaden i träning jämfört med inför förra årets Göteborgsvarv?
– Förra året hade jag bara tränat tre månader, där jag i och för sig gick ”all in” i träningen. Det räckte till 1.26, och kändes som jag hade lite marginal till max.
– Nu har ett helt års träning till innan årets lopp, så det är givetvis en stor skillnad. Jag har klart fler pass på hög nivå fartmässigt inför årets lopp.
Hur har träningen sätt ut och har du något favoritpass?
– Om man ser till långpassen, har det blivit 25 km som längst, och i övrigt en mix av distans och kvalitet. Jag gillar nästan alla kvalitativa pass, men om jag ska ta ut något tycker jag mitt 4km’s intervallpass är riktigt bra.
– Passet börjar med 1 km som uppvärmning, sen 3x4km intervall med vila bestående av 1km lugn jogg i 5-5.30 fart mellan 4km avsnitten. Efter sista 4km’s intervallen varvar jag ner med 1 lugn km så totalt ger passet 16km. Farten på 4km intervallerna försöker jag lägga runt 3.40.
– Ett annat riktigt roligt pass var på landslagslägret i Portugal för någon vecka sedan där jag sprang med Mustafa Mohamed och Oskar Käck. Dom körde 15x400 meters på 61 sekunder, med 1 minuts vila. Jag hängde på 200m, och diagonalade sedan över gräsplanen till nästa intervall, så min vila blev runt 90 sekunder med lätt förflyttning. Jag snittade 30.3 på mina 200-ingar, och det var jag riktigt nöjd med.
Träningsmässigt såg jag att du i din halvmaraträning hoppade höjd i en plojtävling. Har du kvar spänsten?
– Jag hade inte tränat någon hjöd alls på jätte länge, men det gick hyfsat, men jag kunde inte riktigt gå med uppåt eftersom jag fick lite känningar i ett knä. Jag ville ju inte riskera att få något längre avbrott i långloppsträningen. Jag känner mig faktiskt hyfsat spänstig fortfarande, det är nog snarare styrkan jag tappat.
– Visst har jag tappat lite i lite i snabbhet, men man har ju en grunduppsättning av muskelfibrer. De snabba fibrer som kan omvandlas till mer uthålliga har omvandlats, men en viss bank som inte kan omvandlas med snabbare och explosivare muskelfibrer finns alltid kvar.
Vad är målsättningen på varvet i år?
– Jag vet faktiskt inte riktigt hur snabbt jag kan springa. Men min grundtanke är att försöka öppna i 3.40-3.45 fart, och sen förhoppningsvis hålla det hela vägen. Så någon stans mellan 1.17 till 1.20 hoppas jag komma in på. Givetvis är det stor skillnad på 1.17 och 1.20, men jag har ett öppet sinne och försöker inte låsa in mig till en tid. Jag är riktigt taggad för uppgiften!
Hur upplevde du loppet ifjol, var det något parti på banan som du tyckte var extra jobbigt?
– Jag tror jag sprang taktiskt bra där jag förmodar att det var som jobbigast, just över Göta Älvbron där det är ganska brant uppför och det var riktigt kraftig motvind. Där la jag mig bakom ”en rygg” uppför, och då kunde jag vila mentalt uppför hela bron. Det kändes ”för sakta”, men jag var kylig och sparade mycket kraft som jag sen kunde utnyttja och glädje av på avenyn.
– Annars var det väldigt positivt hela vägen, det var egentligen inte jobbigt förrän jag kände; ja vänta nu, nu är det bara 2km kvar, nu måste jag trycka lite.
Hur ser träningen ut nu sista veckan innan loppet?
– Jag har tränat väldigt hårt fram till nu, och har börjat lätta ”på det”, men idag, söndag, ska jag faktiskt köra en tuff snabbdistans över 10km. Hoppas ha runt 37 minuter. Det blir mitt sista tuffa. Sen blir det vila på måndag och en mycket distans i Slottskogen på tisdag. På onsdag blir det 10x400m på Slottskogsvallen, med kort vila och bara strax under tävlingsfart. Så jag räknar in det som ett lätt flytpass. Torsdag blir det förmodligen helvila, och sen på fredag tar jag en lugn distans igen på 30-40 minuter.
Hur ser planen ut efter Göteborgsvarvet?
– Om jag når mitt mål på varvet och kommer in på runt 1.18, kommer jag definitivt träna stenhårt mot Stockholm Halvmarathon. Går det riktigt bra hoppas jag kunna vara med i SM startfältet där….