Buud vann EM på 100 km

Tre veckor efter att överraskande ha kommit på fjärde plats i Stockholm Marathon blev Jonas Buud tvåa i Världscupen på 100 km. Eftersom han blev bäste europé blev Jonas samtidigt europamästare på 100 km.

Den 35-årige Mora-löparen sprang taktiskt i den 30:e upplagan av klassiska ultramaran Nacht Van West-Vlanderen i Belgien. Han öppnade försiktigt, men avancerade sedan genom fältet.
– Jag har funderat ganska länge på hur jag ska lägga upp loppet. Förra året gick jag med täten direkt från starten för att sedan ta helt slut efter 60 km. Farten var ganska hög i början och sedan så sjönk den allt eftersom för löparna. Jag tror att jag ska försöka att göra mitt eget lopp i år men en jämn fart över alla 100 km, skrev Jonas i sin blogg inför helgens kraftprov.
– Detta innebär att jag kommer att springa ensam i stora delar av loppet. Om jag snittar på runt 4.00 /km så kommer det att räcka ganska långt, om man känner sig bra efter 75 km så kanske man kan öka lite...

Jonas Buud låg på sjunde plats efter 35 km. Vid 55 km hade han avancerat till femte plats. Vid 93 kilometer var Jonas i täten, men japanen Yasukazu Miyazato svarade och vann loppet med en marginal på 1 minut och 6 sekunder till Jonas Buud, som lyckades bra med sitt upplägg att hålla ett tempo på 4 minuter per kilometer.
4 min/km innebär 6 timmar och 40 minuter på 100 km. Jonas fick nu tiden 6.41.50 vilket är den bästa svenska tid någonsin på denna distans.
Han var 15 sekunder före fjolårets EM-etta Giorgio Calcaterra från Italien. Calcaterra var tvåa i Stockholm Marathon år 2000, femma 2001 och fyra 2003.

Tre veckor mellan det tuffa maratonloppet i värmen i Stockholm och 100 km-loppet i Belgien är i minsta laget, men Jonas klarade av återhämtningen:
– Träningen efter Stockholm har gått ganska bra, men det hade ju inte skadat med en vecka till. Jag har "bara" lyckats göra ett långpass (över 2.30) mellan Stockholm och nu, berättar Jonas.

Buud är en meriterad ultramaratonlöpare. På meritlistan finns bl.a. segrar i tuffa Swissalpine Marathon (78,5 km) 2007 och 2008.

Fredrik Elinder från Hässelby, som var den andre svenske deltagren i Nacht Van West-Vlanderen kom på 64:e plats med 8.17.15. Han slutade på 14:e plats i 40-årsklassen.
202 av 271 startande löpare fullföljde tävlingen.