Emma Pihl: Så hanterar du tomheten efter maran
En fantastisk löparmånad är slut. Maj slog alla rekord vad gäller antal lopp och antal motionärer som sprang något lopp. Vår Ruset, GöteborgsVarvet och Stockholm Marathon var de stora dragplåstren och inspirationskällorna för hundratusentals löpare.
Men nu då? Är allt slut nu? Hur ska du tänka för att inte deppa ihop och få nya mål att se fram mot? Professionella coachen Emma Pihl ger svaren.
Kan det uppstå ett tomrum nu när allt det roliga är slut?
– Självklart blir det ett tomrum när man fokuserat mentalt och planerat sin tid och laddat upp både fysiskt och mentalt för att vara bäst när det gäller för en viss period eller ett visst lopp. Tankarna har varit fokuserade, det du lagt din tid på har fyllt ett specifikt syfte kanske ett lopp. Det kan så klart lämna efter sig en tomhet och saknad. Vad ska vi nu fokusera på? Vad är nästa hållpunkt i min löpning eller löputveckling. Viktigt att förstå att tomrummet efter något är en naturlig del av processen, behov att återhämta sig, behov att reflektera eller behov att utvärdera det som hänt, prestationer och framgång. Många människor springer genast vidare in i nästa utmaning och söker liv och livsstil med endast upplevelsetoppar. Upplevelsedalarna ger kontraster i livet och värde till topparna.
Hur ska man hantera det tomrummet?
– Acceptera att det är en dal efter en upplevelsetopp eller en intensiv period. Att klandra sig själv eller att fly från tomrummet gör oftast att tomrummet håller i sig längre. Separationsångest efter att ha skrivit en bok, sprungit ett lopp, haft en arbetssam period eller vad det nu kan vara är naturligt. Att tänka tillbaka och hämta kraft från positiva upplevelser, att tänka framåt på framtida kommande upplevelser eller att uppleva det som är just här och nu i stunden och uppleva det som existerar i ditt liv och som ger dig kraft och framgång. Det är att kunna hantera både motgångar och att kunna starta om efter en intensiv period efter vila med full motivation är det som skiljer dem som kommer väldigt långt i sin karriär oavsett om det handlar om jobb, löpning eller livet.
– Se över din inställning. Frågar du dig, "Vad är det för mening nu då när loppet är över?" eller frågar du dig "Vad kan jag göra för att denna dag ska tillföra mig så mycket som möjligt för min löpning/ mitt välmående/meningsfullheten av livet?"
– Fundera över vad du önskade ha tid till när tränings- och förberedelseperioden innan loppet var som intensivast? Kom in i något annat som intresserar dig. Ge kroppen den vila, återhämtning och omhändertagande som den behöver efter ett långt lopp. Samla på dig stärkande erfarenheter och fantastiska upplevelser från loppet som var och spara i din mentala bank av stärkande och peppande minnesbilder.
Vad går din livsfilosofi ut på?
– Min livsfilosofi och det jag vill förmedla med mitt arbete är strategier, metoder och övningen för hur varje människa kan ta makten över sitt liv och sina resultat med "rätt" inställning, omhändertagande av sig själv och egen värde. Själv har jag gjort resan från destruktivitet och måendets botten till att tycka om mig själv och livet och genom att tro på mig själv skapa framgång i mina resultat. Med samma metoder och strategier har jag coachat idrottsstjärnor, företagare, ledare och grupper att nå sin egen framgång. Jag brinner för att förmedla hur människor genom att använda huvudet och tankarna på bästa sätt kan nå framgång.
Varifrån hämtar du din kraft att se det mesta positivt?
– Jag ser självklart inte allt positivt men jag utmanar mig till att se saker till min fördel. Utifrån de resultaten jag vill ha bestämmer jag mig för hur jag vill tolka och se på saker och ting. Jag bestämmer mig för att anta hjälpande perspektiv i den mån det går. Att lära mig av situationer. Att bestämma mig för stärkande tankar som gör att jag är i mitt bästa tillstånd. När jag föreläser inför grupper på flera hundra personer bestämmer jag mig för att hämta kraft och inspiration genom att bestämma till min fördel vad folk tänker och tycker om mitt framförande som gör mig eggad, taggad och mitt bästa jag. En del går igång och vill bevisa motsatsen när de blir ifrågasatta och andra när de uppmuntras och människor tror på dem. Vet vi det kan vi bestämma och hämta bevisen från de personer i publiken som stärker mig. Jag utmanar mig också genom att hela tiden lära mig saker av alla händelser som berikar mig i mina arbetssituationer.
Vad har du för råd till en motionär som till exempel springer Stockholm Marathon, hur ska den personen tänka för att lyckas med sina mål?
– Hjälp dig själv med stärkande och inspirerande målbilder. Tankar som ger dig kraft, styrka och tro på dig själv. Hämta inspiration från dina lyckanden, framgångar, stolta ögonblick från alla delar av livet.
– Sätt ett högre syfte till dina mål. Varför är de ett "måste" för dig att göra allt som krävs för att uppnå målet. Något som driver dig. Imponera på dig eller någon, vara en förebild, bevisa något för dig själv, känna någon viss känsla, vad vet jag?
– Håll fokus på det som fungerar under loppet. Vad känns bra? Vad fungerar? Var känns kläderna som bäst? Koncentrera dig på det i din omgivning som ger dig kraft.
– Le när du springer, det ger dig lyckoendorfiner som hjälper dig längs vägen. Ett leende utan anledning kan smitta till leende.
Måste man hela tiden vara fokuserad på vad man gör, är det inte bra att låta tankarna sväva iväg under ett långpass?
– Att ständigt vara fokuserad under flera timmars löpning i sig är en bragd i sig att vara här och nu som kräver mycket träning om inte löpning har den inverkan på en automatiskt. Viktigast är att du tränar dina tankar på att automatiskt söka sig till saker som ger dig kraft och styrka att ta dig framåt, tro på dig själv och ork. Det kan vara till hjälp att peppa sig med ett stärkande mantra i hjärnan "jag springer lätt och härligt", "jag har ork och full fart framåt" oavsett om det är så eller inte gör det att hjärnan fokuserar på det vi "vill" ha.
Det roliga är ju faktiskt inte slut, det pågår hela tiden. Ta en titt i Marathon.se:s långlöparguide och ni ser att det hela tiden kommer nya lopp att se fram emot!
– Det är som årstider, de kommer och går och det finns något fantastiskt med alla årstider men det kan kännas tomt eller extra motiverande att gå in i en ny eller lämna en årstid som man just varit i. Bestäm dig för att använda varje årstid eller säsong i löpningen till rätt sak och på rätt sätt för din bästa framgång. Alla delar har sin charm och behövs för ett lyckat resultat.
Fakta/Emma Pihl
Ålder: 26.
Yrke: Professionell coach, föreläsare och författare till böckerna "Vinnare i din egen tävling" och "Se mig! Om självkänsla och jakten på bekräftelse".
Motto: "Låt fördelaktiga tankar ta dig till framgång".