Sämre och sämre
För löpare i Stockholm Marathon ökade sluttiden stadigt mellan 1979 och 2008 från att ha legat i medel på
215 min för herrar 1979 till 243 min 2008. Motsvarande tider för damer låg 1979 på 233 min för att stiga till 257 min 2008.
3.3 Resultat Stockholm Marathon
Tabell 6 visar hur medeltiderna, antal deltagare samt spridningsmåttet för medeltiderna förändrats genom åren på ett urval av år med fem års intervaller. Samma data med samtliga resultat åskådliggörs i figur 7.
Det kan ge en skev bild om jämförelse av resultaten från 1979 och 2008 görs, då det endast var 42 damer som sprang det första året. Om man däremot jämför 1984 med 2008 kan man se att det fortfarande sker en förändring som ger ett bättre underlag då det sprang 531 damer detta år. Spridningsmåttet hos kvinnorna har minskat över åren vilket vi anser som att löparna blivit mer homogen som grupp. För herrarna går inte samma trend att se på spridningsmåttet utan den har legat stabilt över åren vilket gör statistiken lättare att analysera.
Stockholm Marathon
I Stockholm Marathon har sluttiden försämrats sedan slutet på 70-talet till idag. Många faktorer kan inverka på resultatet men det går ändå tydligt se att en förskjutning av medeltiden skett med totalt 28 min för män och 24 min för kvinnor. Denna utveckling är inte beroende av hur många som deltagit i loppet. Frånsett en risk att en förändring har inträffat av vilken typ av person som deltar i loppet över åren samt en förbättring av utrustningen är det rimligt att tro att denna utveckling beror på en försämring i konditionen hos deltagarna. Deltagarantalet har varierat över åren och en tydlig pik kan ses i mitten på 80-talet då runt 9 000 män deltog i loppet, sedan dess har det varit en vikande trend för att på 2000-talet ligga stabilt runt 4 500. Damernas deltagare har däremot ökat kontinuerligt men har alltid stått i en tydlig minoritet gentemot herrarna. Damernas allt flitigare deltagande i Stockholm Marathon kan förmodligen bero på att antalet inte nått sin högstanivå ännu, däremot kan man på herrarnas se att dessa var mer flitiga löpare på 80-talet. Det kan ge en skev bild om jämförelse av resultaten från 1979 och 2008 görs, då det endast var 42 damer som sprang det första året. Om man däremot jämför 1984 med 2008 kan man se att det fortfarande sker en förändring som ger ett bättre underlag då det sprang 531 damer detta år. Spridningsmåttet hos kvinnorna har minskat över åren vilket vi anser som att löparna blivit mer homogen som grupp. För herrarna går inte samma trend att se på spridningsmåttet utan den har legat stabilt över åren vilket gör statistiken lättare att analysera. Det vikande deltagarantalet från 80-talet till idag tror vi kan tyda på ett minskande intresse för denna typ av motionsform. Detta är i linje med Kardells forskning som visar på förändrade motionsvanor.
Ett maratonarbete – en trendstudie om konditionens förändring på tre olika svenska populationer Simon Birging Richard Söderholm