Mycket att fira på Gotland

Löparna på Goltand tjuvstartade nyårsfirandet redan på lördagen. För det finns mycket att fira i Sveriges minsta löpardistrikt. Men först sprang man 6, 9 eller 13 kilometer med start och mål i Klintehamn på Gotlands västkust.

Ett 60-tal löpare kom till Nyårsloppet i Kintehamn för att springa årets sista lopp på Goltand. Trots att det bara bor 58000 personer på Gotland så är det ett eget friidrottsdistrikt, med eget kansli och fyra- fem livaktiga klubbar.
Det ordnas lopp varje månad året runt och totalt har det under 2008 gjorts närmare 5000 starter i gotländska långlopp.

Nästan alltid är det Olof Thunegard som kommer först. Roma-löparen har fyllt 40 i år men behåller fortfarande titeln som Gotlands bäste manlige långlöpare. På lördagen vann han klart den långa banan över 13 kilometer i Nyårsloppet. Redan tidigare var han klar segrare i gotlands egen långloppscup där vinnaren får en jacka.

- Jag vet faktiskt inte hur många jackor jag har hemma i garderoben, sade Olof Thunegard när han fick 2008 års långjacka vid fikat efter loppet.
Åsa Edman fick sätta på sig damernas långjacka efter en fin säsong där hon förutom flera segrar i gotländska lopp även hunnit med att sätta gotlandsrekord i maraton. Åsa vann på lördagen 9 kilometersklassen.

Goltands mest framgångsrika löpare det här året, Gabriella Samuelsson, vann 13 km för damer och var strålande glad efter beskedet att hon blivit utnämnd till årets bästa kvinnliga friidrottare samt att hon fått ett stipendium på cirka 10000 kronor.
- Det känns jättebra och gör att det inte finns någon anledning att gå till någon fastlandsklubb, sade Gabriella som under 2008 bland annat var nia på SM på 10000 meter och som satt Gotlandsrekord på 5000, 10000 meter samt halvmaraton.

Idel glada miner i Klintehamn alltså - där fikat efter är lika viktigt som själva loppet.
- Förr så var det gröt efteråt, numera blir det smörgås och kaffe, konstaterade gotländsk friidrotts grand old man, Einar Smith, 91 år som var med och grundade både arrangörsklubben IK Tjelvar och Gotlands Friirottsförbund för 50 år sedan.