Ut och spring i snön!

Snö och halka. Ska man inte löpträna då, eller?
– Jovisst. Det går suveränt bra, säger utrustningsexperten Jörgen Lindh.
Marathon.se har kartlagt utrustning och prisnivå för hur du ska klara av att träna på ett säkert sätt vid vinterväglag.

Det viktigaste är skorna. För de som inte vill halka omkring finns flera bra och billiga lösningar för löpning på halt underlag.
I löparbutikerna och hos välsorterade sporthandlare finns det halkbroddar, så kallade slipstopers att köpa för cirka 150 kronor. De har sex små metalldubbar (fyra under framfoten och två under hälen) för att ge det rätta fästet.
– De fungerar som en slags öppen galosch som man trär över skon. Ett prisvärt alternativ som klaffar för de flesta. Löpningen blir mycket säkrare, konstaterar Jörgen Lindh.
Hur länge håller broddarna?
– Springer man på asfalt varje dag så är det klart att de slits ner fort. Men vid normalt användande bör de räcka en säsong.

Dubbar i skorna
För den lite mer avancerade löparen finns det färdiga skor med permanenta isdubbar.
– Våra skor ger det optimala greppet. Greppet sitter över hela foten, säger Katarina Elofsson på svenska företaget Icebug.
På icebugen sitter det 16 isdubbar av karbidstål. Modellen MR 3 är populär bland löpare och kostar 1 300 kronor.
Icebug är marknadsledande men har konkurrens från Asics Gel Arctic och New Balance med sin modell 921 med spikar i framfoten.
(Marathon.se kommer inom kort att göra ett stort test på olika skor för vinterlöpning.)

Testa vintersockor
Förutom bra fäste gäller det att använda sig av material för att hålla fukt och förkylningar borta. I skorna kan det vara skönt att ha en funktionsstrumpa av ull alternativt polyester. Ett par bra löparstrumpor kostar cirka 150 kronor paret.

Ett superunderställ finns för 300 kronor, men Jörgen Lindh rekommenderar att lägga på några kronor för att få en bättre kvalité med ett material som håller sig ordentligt torrt under hela löprundan. Räkna med 300 kronor per del.

En vindtät overall för att transportera fukten kostar runt 1 000 kronor för byxor och jacka.
– Det viktiga är att materialet andas, säger Lindh.

Vissa löpare föredrar fodrade tights istället för att dra på sig långkalsonger under den vindtäta overallen. Priset blir ungefär detsamma, cirka 1 000 kronor.

Mössa och vantar är också viktiga för att inte snölöpningen ska upplevas extra jobbig.
– Många upplever att händerna börjar koka efter en stunds löpning. Det gäller att ha vantar som inte blir för varma, samtidigt ska de vara vindtäta så att de står emot blåsväder. De ska vara tunna och fukttransporterande, säger utrustningsexpert Lindh.

Bra-att-ha-saker
Ett par bra vantar går på cirka 150 kronor. En skön mössa ungefär detsamma.
Andra bra-att-ha-saker i vinterlöpningen är förstås reflexvästen, men också en pannlampa (250 kronor). Ett test av olika pannlampor finns under fliken utrustning/elektronik på marathon.se

Hur är det då med eftervården? Vem orkar tänka på det efter ett tufft pass i skogen eller på vägen?
– Det borde nog folk göra lite mer. Att ställa blöta skor vid ett varmt element är inte bra och torkar ut skon. Lyft istället upp sulan och stoppa i tidningspapper. En del väljer att ställa sig i duschen med löparkläderna på eftersom de redan är blöta. Men det passar inte alla, avslutar Jörgen Lindh med ett skratt.

För visst är det roligt att springa även på vintern.