Så började det
23 486 löpare från 18 länder
Tjejmilen är Sveriges största löpartävling för kvinnor. 1600 entusiaster ställde upp 1984. Premiären blev mycket lyckad, och sedan ökade intresset snabbt.
Till den 21:a upplagan av Tjejmilen, som avgörs söndagen den 29 augusti, är 23 486 löpare anmälda.
Deltagarna representerar 18 nationer; Sverige, Finland, Norge, Danmark, Storbritannien, Tyskland, Schweiz, Belgien, Frankrike, USA, Estland, Irland, Italien, Ungern, Schweiz, Holland, Monaco, Luxemburg och Sydafrika.
Idén hämtad från Danmark
Idén till Tjejmilen kommer från Danmark där Köpenhamnsklubben Sparta i början av 80-talet startade Kvindeløbet.
I augusti 1984 var det premiär för Tjejmilen.
Tanken med Tjejmilen var att skapa ett trivsamt lopp som kunde samla de tusentals kvinnliga joggare som drog sig för att ställa upp i de traditionella mixade långlopp där de manliga deltagarna alltid dominerar.
Själva tävlingsmomentet tonades ned i Tjejmilen. Det viktiga är att ställa upp och att genomföra loppet i sin egen fart.
Parollen har hela tiden varit: "En mil utan jäkt och stress. Bara för tjejer".
Tjejmilen har fått många efterföljare
Tjejmilen blev snabbt både populär och uppmärksammad. Tack vare det intresse som loppet skapade har det vuxit fram en rad nya löpartävlingar för kvinnor.
I år arrangeras det cirka 50 kvinnolopp runtom i Sverige. Vår Ruset, som genomfördes i 16 städer under våren och försommaren, samlade hela 158 000 deltagare.
Totalt gör kvinnliga löpare i år c:a 300000 starter i olika motionstävlingar i Sverige. 1981 var denna siffra c:a 10000. Av Sveriges 21 största löpartävlingar var i fjol inte mindre än 16 rena kvinnolopp.
Tjejmilen har också fått efterföljare i cykel, skidåkning och gång.