Bra standard i Kumla Stadslopp

När Kumla Skidförening arrangerade sitt Kumla Stadslopp för trettonde gången i lördags blev det banrekord både på herr och damsidan. För första gången på flera år är Terräng-SM flyttat till första helgen i Maj efter att ha legat sista helgen i april så några löpare provade formen i Kumla en vecka innan SM.

Banan i Kumla är en 5-kilometerbana som springs två varv och mestadels går på cykelvägar med passering genom stadens centrum och start och mål vid stadens oas, Kumlasjön.
I herrklassen blev det rätt snart en trio som tog ledningen i loppet. De tre var hemmahoppet Mathias Pettersson, Johan Lundahl från Sävedalens AIK samt en svensk boende i Norge vid namn Martin Kjäll Ohlsson som tog detta lopp som uppvärmning inför kommande natts Tiomila i orientering. Han skulle nämligen vidare för att springa långa nattsträckan. Vid varvning hade Mathias ledningen med de två andra hack i häl. Johan fick snart släppa lucka som i mål blivit 45 sekunder efter segraren. Martin från Norge följde Mathias länge men fick ge sig mot slutet av loppet till hemmapublikens glädje när Mathias för andra gången i loppets historia kunde vinna loppet. Hans tid blev 31.24 och det var nytt banrekord med 36 sekunder.

I damklassen möttes åter Linda Ström, boende i Närke men tävlande för Hässelby SK och Louise Wiker, boende i Stockholm men tävlande för Hällefors LK. Tyvärr kunde inte Åsa Höög som numera tävlar för Kumla ställa upp då även hon skulle springa Tiomila.
Linda tog hand om kommandot i damtävlingen och utökade försprånget på andravarvet för att kunna vinna med 22 sekunder före Louise. Även Linda slog nytt banrekord med besked, nämligen 2 minuter och 16 sekunder.