Lidingö Tjejlopp får ny sträckning?
En ny startplats för Tjejloppet och en omdanad stafett. Det är vad som diskuteras på Lidingöloppets kansli efter årets förändringar.
Lidingöloppet är stabilt trots alla förändringar. Nästan exakt lika många deltog i år som ifjol. 24 714 var anmälda vilket var en liten nedgång, men 20 071 fullföljde vilket var en enprocentig uppgång. Kvinnorna är på stark frammarsch och utgör nu nästan 40 procent av Lidingö-löparna. I år var 15 kilometer slopat som tävlingsklass. Drygt hälften av de 1440 som sprang den klassen ifjol valde att flytta över till den nya tävlingsklassen på en mil. Nästan lika många fortsatte som ingenting hänt, i motionsklassen över 15 kilometer. Drygt 200 tog steget fullt ut till den klassiska tremilen. Allt som allt deltog nästan 5 000 kvinnor i de tre seniorklasserna. Ett problem för den nya tävlingsklassen är att Grönsta Gärde inte kan svälja över 3 000 startande.
- Det är för mycket folk. Grönsta är alldeles för trångt. Vi var tvungna att hålla starten i någon minut för den andra startgruppen, erkänner Bengt Jansson, som är Lidingöloppets kanslichef.
Diskussioner förs om att flytta startplatsen till Hustegaholm, där 15 kilometersloppet har sin början, men då krävs givetvis omläggningar av banan. Men ingenting är bestämt ännu.
Arrangörerna är däremot på det klara med att Lidingöstafetten måste förändras. Den har tappat tio år i rad och är nu nere på färre än tusen deltagare.
- Det är klart att vi utesluter många med en start klockan tre på fredag eftermiddag. Antingen får vi flytta den till ett annat datum, kanske i augusti, eller också får vi hitta på något annat. Vi måste tänka om, menar Bengt Jansson, som dock inte vill tillstå att stafetten skulle vara nedläggningshotad.
Den enda klass som helt säkert kommer att försvinna är fyrakilometerssträckan på Lidingö Tjejlopp. Den lockade endast 57 själar i år.
Lidingöloppet har fått både ros och ris av de många deltagarna som hör av sig efter loppet. Bengt Jansson lyfter fram klädesutdelningen och direktutskrivningen av diplom som de mest positivt mottagna tjänsterna.
- Det var väldigt rörigt med klädestransporten ifjol, så det la vi mycket krut på i år och det gick mycket bättre. Sen var det väldigt många som var nöjda med att kunna få diplomen redan på plats även om det fanns andra som ville få dem hemskickade.
Det norska tidtagningsfirman Emit erbjöd ett chip som skulle fästas på baksidan av nummerlappen. Väldigt bra tyckte vissa som gärna ville få besked om sina kilometertider. Andra tyckte att det var en otymplig modell i jämförelse med de lätta chips som fästs på skorna.
- Chipsystemet fungerade tekniskt, men vissa av topplöparna ville inte springa med dem. De tyckte att de vägde för mycket, så det får vi fundera över.
Lidingöloppets långsiktiga vision är att samla 30 000 deltagare.
- Men ska man vara realistisk blir det svårt att nå på många år. Vi är beroende av omvärlden. Det måste gå bra för Stockholm Marathon och Midnattsloppet också, tillstår Bengt Jansson.