Sex och en halv kilometeri bruksmiljö
På söndag är det dags för löparpremiär i Uppland. Det handlar om Brukslunken, en tävling som nu avgörs för 29:e gången. Detta är ett välarrangerat lopp i det lilla formatet som avgörs i gammal bruksmiljö.
Eftersom det inte finns någon större tävling i Stockholm i helgen hoppas tävlingsledaren Hasse Davidsson att motionslöpare från Stockholm ska leta sig hit i helgen för att springa Brukslunken.
- Vi har 150 anmälda idag, och om vädret är bra hoppas vi på 100 efteranmälningar på söndag, förklarar han.
Brukslunken avgörs i Rånäs som ligger sju mil norr om Stockholm, en mil norr om Rimbo. Start och mål vid Rånäs Bruk. Distansen i både herr- och damklassen är 6,5 km. Dessutom finns det ungdomsklasser upp till 14 år där distansen är 2 km.
Anna Lindh från Tureberg och Kristin Ahlepil från arrangörsklubben Rånäs är de mest meriterade löparna i damklassen. I herrklassen är Stefan Wagnsson och Niklas Österberg från Rånäs favoriter.
Damklassen startar kl 11.30, herrklassen kl 12.00. Det går bra att göra
en efteranmälan fram till 45 minuter före start.
För ett par år sedan gjorde löparmagasinet Jogging ett reportage om
Brukslunken i Rånäs. Här är ett sammandrag av den texten:
Brukslunken är årets stora idrottshändelse i Rånäs, en liten bruksort som ligger två mil väster om Norrtälje.
I över hundra år - fram till 1894 - producerade Rånäs tackjärn som exporterades till England. Järnmalmen fick man från Dannemora gruva i norra Uppland.
Bruket skapade arbete för socknens bönder, och affärerna gick så bra att ägarfamiljen Reuterskiöld - som bodde i Stockholm - byggde ett sommarslott vid Skedviken.
Idag är sjukhemmet alldeles bakom slottet ortens största arbetsgivare. Slottet ägs numer av sjukhemmet.
Rånäs 4 H svarar för Brukslunken som har start och mål bara drygt hundra meter från slottet. I år ställer cirka trehundra löpare upp i tretton olika klasser - en bra siffra med tanke på att det bara bor sex hundra personer i samhället.
För femton år sedan var deltagarantalet betydligt större. Rekordåret 1981 var hela 1 304 löpare anmälda till Brukslunken. Kanske är det konkurrens från de stora tävlingarna i Stockholm som ligger bakom minskningen, kanske de dåliga vintrarna. I Roslagen finns det en gammal skidkultur, men efter sex-sju snöfattiga vintrar har skidåkningen mer eller mindre dött ut.
Brukslunken hade premiär redan 1972 - alltså ett par år innan joggingvågen kom till Sverige. Några av Rånäs löpare tyckte att deras träningsrunda på grusvägarna runt Rånäs skulle passa bra för en tävling.
Det var så loppet föddes. Gunnar Karlsson körde tätbilen redan 1972 och han gjort det varje år sedan dess med undantag för 1984 då han var sjuk. Gunnar känner varenda gupp på den 6,5 kilometer långa banan, och han ser till att löparna via högtalaren på bilens tak varnas för att det är halt i Kärringbacken efter tre kilometer.
- Det här är vår äldsta tävling. Brukslunken är viktig eftersom den genomförs i Rånäs där föreningen en gång startades, förklarar Erik Hafström som är ordförande i Rånäs 4H.
Från början var Rånäs en traditionell förening inom landsbygdens ungdomsorganisation 4-H, men idag är Rånäs 4-H en ren idrottsklubb där friidrotten dominerar. Klubbens stora stjärna är Maria Akraka. Trots att mycket av verksamheten bedrivs i Norrtälje finns föreningens hjärta kvar i Rånäs.
När damklassen i Brukslunken ger sig iväg tar Solveig Harryson täten direkt. För tio år sedan var hon en av landets bästa maratonlöpare, nu betraktar Solveig sig som motionär. Men det hindrar inte att hon är över en minut före tvåan på den 6,5 kilometer långa banan.
- Jag måste ha den här typen av tävlingar för att komma igång, förklarar Solveig.
Solveig Harryson sololöper mot segern. Förutom den lilla klungan vid start- och målområdet är det bara fyra åskådare som i vårkylan kantar banan.
- Dom är duktiga som är ute och springer i det här vädret, tycker Lennart Johansson som står framför en röd stuga efter fyra kilometer. Han tar en paus i vedhuggningen för att titta på loppet.