Rockgympa för löpningens skull

Musiken dunkar på och tempot är uppskruvat till max.
Det är dags för ett pass rockgympa för löpare och orienterare.
Marathon.se följer ett egenhändigt ihopsnickrat pass lett av tränarprofilen Peter Holgersson.

Det hoppas, frustas och kämpas överallt. Klassen på deltagarna är hög, där finns allt från Linnea Lidström som var fyra på 5 000 meter på ban-SM förra säsongen till en dansk landslagsman i orientering i form av Emil Folino.

Varför rockgympa?

– Det handlar om lika delar löpekonomi, hållning (bålstabilitet i alla riktningar) och uthållighet i höftböjare och höftsträckare, förklarar Peter Holgersson.

Farten är ordentligt stegrad. Tre set á fyra gånger fyra minuter gör 48 minuter högintensiv träning utan vila.

– Det är hårt, pustar Rickard Nyman, som inte kört ett liknande pass på ett år, eftersom han studerar i London.
Rickard var med och vann stafett-guld på JSM-i terränglöpning förra säsongen.

Linnea Lidström satsar först och främst på orientering, där är bra löpstyrka en grundförutsättning för framgång.

– Rockgympa är skitkul. Det är den bästa styrketräningen, säger Linnea som i framtiden hoppas slå sig in i A-landslaget i orientering.

Hur förbättras löpekonomin?

– Det finns klara samband mellan vristspänst (plyometrisk styrka) – alltså förmågan att kunna ta emot och returnera rörelsemängden då man studsar på framfoten, berättar Holgersson.

Men ska inte långlöpare ha ett flackt steg?

– Det är en myt. Kolla på Kenenisa Bekele och alla andra långdistanslöpare i världstoppen. Hälen slår ofta i ändan, ju högre fart – desto rundare fotrörelse.

Hur högt ligger pulsen under rockgympan?

– Medelhög till hög. Rockgympan ger även ett tillskott till konditionen. Tack vare att vi har så hög fart i det vi gör så aktiveras dessutom de snabba muskelfibrerna vilket medeldistanslöpare och orienterare har extra stor nytta av.

Är rockgympan något även för den vanlige motionären?

– Ja, alla som kan utveckla löpekonomin och hållningen har nytta av denna typ av styrkegymnastik. Exempelvis män på väg in i medelåldern kan minimera risken för ”gubbvad” genom att vidmakthålla vristspänsten med rockgympa.

Hur ofta kör du rockgympa med din elitgrupp?

– En gång i veckan gemensamt på vårt gym och dessutom då och då på egen hand hemma i vardagsrummet med stereon på hög ljudstyrka.

Året om?

– Ja, från och med i år, därför att man inte har råd att förlora effekten av träningen när tävlingarna närmar sig.

På vilket sätt hjälper den här träningen mig att bli en bättre löpare?

– Engelsmännen brukar säga ”You are supposed to run tall”. Rockgympan stärker upp så att du inte sjunker ihop när du springer. När löpare med ihopsjunken löpstil fått köra rockgympa en till två gånger i veckan brukar detta tydligt påverka löpstilen och löpekonomin i positiv bemärkelse.

Spelar det någon roll om jag tränar för bana eller ett maraton?

– Banlöparna har kanske störst nytta av den typ av styrka som rockgympan ger, men samtidigt har maratonlöparna oftast högst utvecklingspotential genom denna träningsform.

Musik du kan rekommendera till rockgympan?

– Det enda viktiga är att takten är exakt anpassad – detta så att man sporras av musiken om man håller takten. Musik som väcker skratt är alltid ett plus, precis som Psycho Killer med Talking Heads gör under ett set med kärnstyrka.

Var har du fått upplägget med rockgympan ifrån?

– Jag improviserar och bara kör på. Bara man känner att tröttheten kommer i den muskulatur man vill träna för stunden samt att pulsen hålls hög så är allt frid och fröjd. Ibland låter jag de aktiva ”duellera” genom att ta varannan rörelse med byte var 40:e sekund och då vill de ofta överträffa varandra med komiska och jobbiga rörelser som ändå tar på rätt sätt. Särskilt under set ett, fem och nio då vristspänsten och höftböjaruthålligheten ökas genom studsande på framfoten parallellt med diverse höga sparkar. Det kan då likna allt från cancan-dans till ”karatedans”.

För den oinvigde ser det ut som om hela kroppen får sig en rejäl omgång?

– Det stämmer bra; vaderna, framlåren, baklåren, sätet, höftböjare, ryggen och magen brukar få en jämnt fördelad träningsvärk då man ännu är ovan.

Nu är den här gruppen av elitlöpare inte direkt ovana vid rockgympa. De tar ut sig till max, samtidigt som de verkar ha roligt hela tiden.
Rockgympa kanske kan vara något för dig som vill förbättra din löpstyrka i spåret.
Varför inte prova? Rock on!