”Man kan se det som ett hedrande”
Kritiker kräver att Sverige ska bojkotta OS i Kina. Hur lyckligt är det då att besluta att maratonlöparna ska starta på Himmelska Fridens Torg?
Sveriges Olympiska Kommittés sportchef Peter Reinebo menar att man kan se det på två olika sätt.
– Antingen som en provokation, eller också som ett hedrande.
Reinebo vill annars överlämna ställningstagandet till de aktiva och deras ledare.
– Vi är väl medvetna om kritiken mot Kina och vad Kina ger sig ut för att vara. Men vi accepterar de bedömningar som Internationella Olympiska Kommittén gör när man utser en ort och tilldelar OS till ett land.
– Vi ger oss inte in i de allmänpolitiska resonemangen. Våra aktiva och ledare får utveckla sina egna åsikter. Vi har ingen ambition att komma fram till en gemensam åsikt. Vi fokuserar på att se till att våra aktiva når bästa möjliga resultat. Om våra politiker genererar en annan åsikt och vill ge en passning till näringslivet, de kulturella och idrottsliga institutionerna får vi ta ställning då, men hittills har vi inte fått några sådana indikationer.
Peter Reinebo vill inte heller lämna några exakta tider som ska gälla för att kvala in till OS-maran.
– Det är friidrottspåfund. För oss gäller åttonde plats i tuffaste internationell konkurrens. Och det var inte någon på VM som var i närheten, så det är en väldigt liten chans.
Den som när ambitioner på att åka till Peking måste göra ett riktigt bra resultat i väldigt god tid före OS oavsett väderförhållanden. Det är konkurrensen som är avgörande.
– Det kommer att bli varmt och fuktigt i Peking, men inte lika varmt som i Osaka.