Marathon.se:s årskavalkad

Nu summerar vi löparåret 2006. Marathon.se:s redaktion minns stora och små händelser, personer och företeelser. Varsågod, här är Marathon.se:s årskavalkad!

Årets otur: Lisa Blommé tänkte börja säsongen med ett skönt träningsläger i Tanzania, men fick en tropisk sjukdom och hamnade på isoleringsavdelning på Karolinska sjukhuset. Det nog några månader att repa sig men i april kunde Lisa ställa sig på startlinjen i London Marathon. Men oturen gäckade 2005 års Tjejmilen-vinnare än en gång. I regnet halkade hon i de hala tävlingskorna på ett brunnslock och sträckte till ryggen och fick bryta. Genom ett starkt lopp i Stockholm Marathon fick så småningom Lisa en plats i det svenska maratonlaget i EM i Göteborg. Naturligtvis knyckte det till i ryggen än en gång. Lisa kom inte ens halvvägs och tävlade inte mer 2006. (Lisa är igång med träningen och kommer igen under 2007 hoppas vi.)

Årets 50-åring: 56orna blev 50 år under 2006. Bland årets jubilarer (som Ingemar Stenmark, Thomas Wassberg och Björn Borg) hittar vi Bo Engwall. En gammal maratonmästare som under sin 50-åriga levnad sprungit i snitt en mil om dagen. Totalt sedan det första träningspasset på ett 2,5 km långt elljusspår 1974 har det blivit 196000 kilometer, det vill säga längre än halva medelavståndet från jorden till månen.
Några av Bo Engwalls personliga rekord: Vilopuls 21(1997), andel uthålliga muskelfibrer i lårmuskel 100 % (1979), träningsmängd en vecka 245 km (1979), träningssnitt helt år 183 km/vecka (1979 ), träningssnitt 26 kalenderår t o m 2001 127 km/vecka, marathontid 2.18 (1979 och 1980).

Årets uppvaknande: Klockan nio på morgonen den 1 april väcktes Martin Gidewall av sin far Christer som ville att han skulle hänga med och springa Vällingby Marathon med start två timmar senare. Pappa bröt. Sonen vann.

Årets lopp: 55 löpare sprang halvmaran i Rocklundaskogen i början av september. Det var femte gången som loppet avgjordes och snabbast var Jonas Lundin på 1.21.43. Lopparrangörer brukar ofta tala om att de måste vända på slantarna och vända ut in på sig själva för att få arrangemangen att gå ihop. Men halvmaran i Västerås var gratis!
- Vi har i praktiken knappt några omkostnader. Deltagarna tar med sig egen vätska och ABB sponsrar priser till vinnarna, strumpor till alla deltagare samt kaffe och bullar efter målgång. Det känns viktigare att få folk att röra på sig, kommenterade initiativtagare Martin Zetterberg I ABB IF.

Årets värvning: Kung fotboll regerar i sportens värld. Han ger och han tar. I sju år fick GöteborgsVarvet "låna" Hans Hultman. Under Hultmans tid som tävlingsgeneral har halvmaran i Göteborg blivit Sveriges största långlopp med drygt 35000 anmälningar 2006. Från och med nyår säger Hultman tack och adjö och flyttar till Schweiz för att arbete med EM-slutspelet i fotboll. Mattias Grahn kommer att ta över jobbet som tävlingsledare för GöteborgsVarvet.

Årets nykomling(ar): Två tjejer med Kenya som etniskt ursprung tävlar om titeln årets nykomling, 27-åriga Isabellah Amoro från Olofström vann Broloppet med tiden 1.19.46 och sprang i höstas maran på 2.51, men frågan är om hon kan matcha 38-åriga trebarnsmamman Lilian Magnusson från Uppsala. Lilian började att träna för att gå ner i vikt, hittade träningsprogrammen på Marathon.se och sprang Stockholm Marathon på 2.59.08. Ingen visste vem hon var när hon dök upp på Stockholms stadion i årets sista arenatävling och ville vara med fast hon inte var med i en klubb. En stund senare hade hon enkelt vunnit det prestigefyllda 5000metersloppet I ALJ Open på tiden 17.45,46.

Årets tränare: Först var det ett kompisgäng. Sedan blev det ett gäng entusiastiska motionärer. 2006 är FK Studenterna en etablerad långlöparklubb med Stockholms bredaste seniorverksamhet. I klubben finns numera både motionärer och elit. Studenternas löpare blir bättre och bättre mycket tack vare den engagerade klubbtränaren Lorenzo Nesi. Inte nog med att han hjälper andra, i år har även Lorenzo visat alla att det finns ett liv som löpare efter 40 och satt personliga rekord på i stort sett alla distanser och sprungit under 2.40 på maran för första gången.

Årets minister: Det blev en turbulent början för den nya borgerliga regeringen när Cecilia Stegö Chiló inte visste att hon som landets nya kulturminister också var idrottsminister. När hon dessutom inte hade koll på att man bör betala TV-licens var det bara att avgå. Efterträdaren Lena Adelsohn Liljeroth verkar både ha betalat licensen och ha ett idrottsintresse. Under 60 minuter i Tjejmilen mitt under brinnande valrörelse imponerar på oss.

Årets uppryckning: Svenska Friidrottsförbundet har haft ett bra år med EM på hemmaplan och sportsliga framgångar på löpande band. Som långlöpare har det tidigare inte alltid varit självklart att man är entusiastisk till förbundets verksamhet. Men i år har det blivit kursändring. Förbundets styrelse har välsignat motionskommitténs satsning på långloppen och på kort tid har det tagits fram en allmän löptränarutbildning som kommer att genomföras på flera platser i Sverige under 2007. Det gillar vi.

Årets comeback: Mikael Anderson var en av dem som tog över Löplabbets konkursbo 1997, jobbade upp butikernas rykte, verksamhet och försäljning. I slutet av 2004 sålde den tidigare elitlöparen sin del i Löplabbet för att ägna sig åt annat. Men vad är roligare än att driva löparbutik - ja, det skulle möjligen vara att driva en löparbutik med ännu mer löparskor, löparkläder och löparprylar. På rekordkort tid drog Mikael igång Runners' Store som den 23 mars slog upp portarna på Vasagatan 16 i Stockholm.

Årets kalabalik: Estländaren Pavel Loskutov blev sexa i GöteborgsVarvet och protesterade mot att tätklungan framför honom sprungit fel och hävdade först att han var den rättmätiga segraren av loppet. Kalabaliken kom av sig när arrangörerna drog upp plånboken och betalade Loskutov som om han blivit tvåa.

Årets ultralöpare: Rune Larsson och K-G Nyström är för evigt nominerade. Tänk att både orka springa ultralångt och alltid orka prata om det. K-G håller också med sina lopp liv och intresserar för ultralöpning. En av dem som tänt på det extrema är Christian Ritella som 2006 bland annat sprungit Spartathlon och vunnit 24-timmars inomhus i Oslo. Men eftersom längre måste vara bättre i den här kategorin ger vi titeln till Kenny Waldenström som i somras sprang drygt 200 mil från Kiruna till Malmö på 24 dagar.

Årets EM-löpare: Två gånger var Mustafa Mohamed nära att ta medalj i EM-sammanhang. Sveriges bäste långlöpare hade skadeproblem i början av säsongen men hemma i Göteborg var det full fart på benen igen. I EM-finalen på 3000 meter hinder blev Hälle-löparen fyra, 65 hundradelar från bronspengen. Nästan lika nära var det i EM i terränglöpning. Två sekunder skiljde mellan Musse och bronsmedaljören Juan Carlos de la Ossa.

Årets produktnyhet: Datorjätten Apple och sportgiganten Nike presenterade under hösten sitt nya system som bygger på Apples mp3-spelare iPod Nano. För cirka 300 kronor får man ett kit som förvandlar iPoden till ett träningsredskap. Lägg en liten sensor i de nyutvecklade Nike+ skorna och iPoden loggar distans med mera.

Årets adjö: Efter en 15 år lång elitkarriär deklarerade Anders Szalkai efter Stockholm Marathon att det nu var slut på elitsatsningen. Szalkai som sprungit maraton på 2.12 och varit med i EM, VM och OS har dock inte slutat att springa. Direkt efter det att han "lade av" vann Szalkai halvmaran Broloppet och i höstas gjorde han New York Marathon på 2.29.

Årets doktor: Den regerande Europamästaren i maratonlöpning laddade upp på ett litet annorlunda sätt för EM i Göteborg. I maj disputerade Janne Holmén vid Uppsala universitet och kan numera titulera sig doktor i historia. Titeln på Holméns avhandling är "Den politiska läroboken: bilden av USA och Sovjetunionen i norska, svenska och finländska läroböcker under Kalla kriget". I maratonloppet i Göteborg var doktor Holmén med framme i täten under stora delar av loppet men fick till slut nöja sig med en sjunde plats.

Årets upplevelselopp: Björkliden Arctic Mountain Marathon gick över gränsen 2006. Loppet startade i en norsk fjord nära Narvik och avgjordes sedan i den dramatiska fjällvärlden kring Riksgränsen med mål i Björkliden. En av segrarna i loppet var Peter Juthberg som vann den tuffa långa herrklassen för första gången. Skön revansch för Juthberg som var med redan 1 det första loppet 1994.

Årets orienterare (som vi vill se mer av): Orienterings-Sverige sörjer att omslagsflickan Karolina A. Höjsgaard har lagt av. Egentligen slutade hon med orienteringen redan i somras men fortsatte att springa och kvalade till mångas förvåning in till Nordiska mästerskapen i terränglöpning. I sin landslagsdebut i november tog Karolina silvret och var bästa svenska. Men nu vill 35-åriga Höjsgaard satsa på jobbet som redovisningschef i Borlänge Energi.

Årets skidåkare (som vi vill se mer av): Dubble OS-guldmedaljören Björn Lind tävlade ett tag för Rånäs 4H i löpning men vi tror ändå mer på fem-milspecialisten, Holmenkollvinnaren Anders Södergren som löpare. Det händer varje säsong att Södergren ställer upp och terränglopp hemma i Jämtland och springer ifrån motståndet. Föreställ er hur bra det skulle kunna bli i ett maratonlopp om Södergren kombinerar sitt 31 minuterstempo i löpning med sin femmila-uthållighet!

Årets mediaman I alla andra media regerar Mikael Persbrandt och hans energi platsar absolut bland maratonlöpare. När Renée Nyberg i en TV3-intervju frågade vad Persbrandt skulle ha gjort om han inte varit skådis så svarade Persbrandt: "Det enda jag kan tänka mig där jag kunde få utlopp för all energi är maratonlöpare."

Årets reklamkupp: Det kostar några tusenlappar och ett par telefonsamtal att få ett vinnande lag i Lidingö-stafetten. Det kunde det vara värt tyckte idrottsmanagern Mats Andreason som ringde ihop sitt "korp-lag" till stafetten. Laget med landslagslöparna Erik Sjöqvist, Henrik Skoog, Said Regragui och Rachid Benjira krossade naturligtvis allt motstånd till mångas förundran och Andreasons stora belåtenhet.

Årets smärtsammaste seger: Det gjorde ont bara att se stackars Kent Claesson springa sista hundra meterna i Stockholm Marathon. Spårvägen-löparen blev visserligen svensk mästare 2006. Men jag och publiken på Stockholm stadion led hela slutvarvet med Kent som hade så uppenbarligen ont. Kent som förgyllt långdistansloppen i Finnkampen med snyggt steg och grym spurt kämpade sig på armbågarna in på Stockholms stadion och vek sig efter målet som en fällkniv. Vi ställer upp på att maraton kan göra ont, men så ont… Snälla Kent gör inte så mot dig själv igen!

Årets fall: Robert Cheruiyots målgång i Chicago Marathon är redan en klassiker. Kenyanen snubblade till på en matta vid mållinjen och föll handlöst bakåt. Cheruiyot slogs medvetslös i fallet men tilldömdes ändå segern i det prestigefyllda loppet med världstiden 2.07.35. På sjukhus konstaterades hjärnskakning och läkarna behöll Chicago-segraren över natten för observation.

Årets bloggare: 2006 var året då bloggarna exploderade på nätet och i samhället. Politik, nyheter och sport - ja till och med löpning är bra ämnen att blogga på. På Puls.se finns mänger av enklare bloggare men årets mest ambitiösa löparbloggare är "Benen på ryggen" av signaturen Grobert. Han släpper in oss i sitt löparliv (men inte så mycket längre) och tar oss ut på fantastiska löparrundor. Vill du bara läsa något som Grobert skrivit så börja med Sandsjöbackaleden på nysnö. Pannlampa och långpass på översnöade skogsstigar, en upplevelse som går utanpå mycket.