Så laddade Marie Söderström Lundberg för Göteborgsvarvet
Marie Söderström-Lundberg är det största svenska hoppet i damklassen vid Göteborgs Varvet på lördag. Om en månad väntar Stockholm Marathon. I augusti är hon den svenska representanten i damernas maratonlopp vid friidrotts-VM i Edmonton.
Marie har varit Sveriges bästa långlöpare de senaste åren. På meritlistan finns bl.a. segrar i Stockholm Marathon och Tjejmilen samt 13 SM-guld.
Marie är en annorlunda elitfriidrottare. Hon är en 40 årig tvåbarnsmamma från Linköping som lyckas hinna med familj, arbete och två träningspass om dagen. Under vintern kör hon dagens första träningspass redan kl fem på morgonen - långt innan det börjar bli ljust. Hon har började satsa hårt på löpningen först för fyra år sedan.
Marie Söderström-Lundberg är hörselskadad och kan inte använda sin hörapparat när hon tävlar. Det betyder att hon inte uppfattar om någon ropar t.ex. mellantider eller uppgifter om avstånd till andra löpare under ett lopp. Det är hård träning som ligger bakom dessa resultat. Här berättar den tuffa Hässelby-löparen om hur hon förberett sig för årets tävlingar.
Att redan nu vara uttagen till friidrotts-VM, är en oerhörd lättnad! Dels har förbundskaptenen Ulf Karlsson visat att han tror på mig och dels kan jag nu kan lägga upp säsongen utan kniven på strupen. Otroligt skönt, eftersom satsning i maraton tär så hårt mentalt. Tömnigen efter ett lopp blir total och att "ladda batterierna" till en ny satsning, inriktad på resultat, tar tid, medan återhämtningen rent fysiskt går relativt snabbt.
För en dryg vecka sedan avgjordes terräng-SM i Karlskrona, där jag först sprang 4 000 meter och sedan 8 000 meter med 45 minuter mellan loppen. I det första loppet skänkte jag nog bort segern genom att inte vara uppmärksam på att det kom en löpare spurtande bakifrån. Sedan vann jag 8000 m. Jag är mer uthållighets- än snabbhetstränad just nu, och faktum är att benen kändes mycket lättare sedan på 8 000 meter. Sammantaget är jag i alla fall väldigt nöjd med helgen. Guld -silver både individuellt och i lag.
Nu kommer jag att springa något kortare lopp, bl.a. Göteborgsvarvet, som förberedelse till Stockholm Marathon den 9 juni. Stockholm Marathon ligger mig mycket varmt om hjärtat. Först tredjeplatsen i debuten -98. Jag hade ledningen till 27 km, men höll tyvärr inte ända fram. Därefter har jag vunnit de två senaste åren.
Det känns förstås skönt att komma springa i Stockholm utan press jag hade i fjol att försöka prestera kvaltid för OS. Men, visst! En bra tid hägrar alltid och jag hoppas kunna komma väl förberedd till start i ett av världens finaste lopp.
Årets säsong är grundlagd under vintern med åtskilliga mil runt Linköping där vi bor. Blåst, regn, snö och tidiga morgontimmar har avlöst varandra. Då har min väninna och träningskompis Silvana Ählström samt våra två hundar varit sköna att ha vid sin sida. Den hunden ena är en tävlings-greyhound och den andra en blandras boxer-greyhound.
En normal grundträningsvecka vintertid kan se ut på detta vis:
Måndag: 05.00, medellångt pass. 11.00 pass två. Sedan direkt till
arbete, hemma klockan 22.30
Tisdag: 08.00, första passet. 11.00 styrketräning. Därefter tvätt och
städning. 15.00 löpning pass två. Barnen kommer från skolan.
Onsdag: 04.45, långpass (ca 1.30-1.45). Arbete från 8.00-16.30. Stallet
med dottern, hemma 19.30.
Torsdag: 08.00, medellångt pass. 11.00, vattenlöpning. Strykning m.m.
15.00, löpning pass två. Barnen kommer från skolan.
Fredag: 05.00, första passet. 08.00-15.00 arbete. 15.00 andra passet.
Stallet och skön, men ej sen, fredagskväll med familjen
Lördag: 08.00, första passet. Dagen med familjen, handla m.m. 16.00,
andra passet. Kvällen med familjen
Söndag: 10.00, långpass (1.40-2.30 tim). Övrigt: stallet, fotboll, hus
och hem. Detta ger mellan 14-18 mil i veckan
Nu under tävlingssäsongen blir upplägget annorlunda. Den här veckan, när jag har Göteborgs Varvet på lördag. Då drar jag ner på träningen under fredagen. Söndagens distanspass blir något kortare än normalt. I övrigt så tränar jag som vanligt hela veckan.
Om helgens tävling är på kortare distans så tränar jag som vanligt på fredagen. Dessutom blir helgens distanspass längre.
Så här ser sista träningsveckan inför Göteborgs Varvet ut:
Måndag: 08.00, morgonpass 12 km lugnt tempo. Kl 16.00, distans 12 km,
lugnt tempo (4.20-4.30 per kilometer).
Tisdag: 08.00: distanslöpning i 18 km. Kl 16: vattenlöpning c:a 40
minuter. Vattenlöpningen är skonsam mot kroppen samtidigt som det är bra
styrketräning.
Onsdag: 05.00: Morgonpass 12 km. 18.00: veckans kvalitetspass, t.ex. 6 x
1000 m med två minuters vila.
Torsdag: 08.00, morgonpass 12 km lugnt tempo, därefter styrketräning för
mage, rygg, ben och armar. Kl 16.00, distans 12 km, lugnt tempo
(4.20-4.30 per kilometer).
Fredag: 05.00 lätt jogg 6-7 km. Kl 18.00: lätt jogg 6-7 km.
Lördag: Göteborgs Varvet.
Söndag: 11.00: Distanslöpning drygt 20 km.
Inför ett maratonlopp blir naturligtvis veckan före ytterligare något
lättare.
Att ha familj och ligga i hårdsatsning är ingen belastning, utan tvärtom. Men det kräver mycket planering och lång framförhållning.
Barnen har egna intressen och skall skjutsas mellan hästtävlingar och fotbollsturneringar på helgerna och mellan träningar och stallet på vardagarna. Skola, föräldramöten, läxor blandas med spis och tvättmaskinsgöromål. Dagarna är minst sagt fulla, men det fungerar med planering och en make som naturligtvis är fullt delaktig i både satsning och annat.
Att i februari bryta av detta med ett träningsläger på Gran Canaria under fyra veckor, i svensk sommarvärme, var underbart och då kom nytändningen. Familjen kunde vara med i två veckor. Så även maken (Sten) fick slita en del på sina skosulor.
Efter träningslägret hann vi i stort sett bara hem och packa igen inför Nagoya Marathon i Japan. Jag var i fin form, men vädret (+3 grader och 8 m/s nordlig isvind, tävlingsdagen) som mötte oss, grusade planerna för en riktigt bra tid. Inget att göra åt och det blev ju VM ändå.
De senaste åren har jag jobbat deltid, mellan 40-60%, på Norsholms Djurvårdscenter och på Djurakuten i Stockholm. Min huvudsakliga arbetsuppgift är sjukgymnast på hund, en rehabiliteringsmöjlighet som allt fler anlitar. Ett trevligt och intressant jobb med framtiden för sig. Var och en kan se att tiden är knapp.
Två löppass om dagen, familj, arbete och satsa på VM verkar kanske mastigt och det stora problemet är att få in den viktiga vilan. Därför kommer jag från nu, tack vare sponsring från Matteus Bank och stöd från min förening Hässelby, att gå ner betydligt i arbetstid fram till VM.
Har jag väl fått förtroendet, så skall jag självklart göra allt jag kan för att komma väl förberedd till VM-tävlingarna I Edmonton. Det kan ni lita på!
Marie Söderström-Lundberg