Svensk dominans i Holmenkollstafetten

Det var stor svensk dominans i Norges viktigaste löpartävling. Malmö Ai vann den 73:e upplagan av Holmenkollstafetten före Hammarby och Tureberg. Malmö AI tog därmed hem denna klassiska stafett på Oslos gator för sjätte gången på nio år.

Tävlingen blev en tuff duell mellan MAI och Hammarby.
Ahmed Mohamed gav MAI en klar ledning på sträcka sju som är tävlingens tuffaste sträcka med en stigning på hela 120 meter. Mohamed var på de 1790 meterna klart starkare än Hammarbys löpare och växlade på banans högsta punkt med en ledning på 32 sekunder.
Hammarby kom dock ikapp på sträcka 10 som är 2480 meter (tävlingens längsta sträcka). Här gjorde Rachid Benjira från Hammarby ett starkt lopp och växlade lika med MAI när det bara återstod fem sträckor.
På sträcka 11 som mäter 1220 meter och som går svagt utför såg dock norrmannen Gaute Vere till att MAI tog tillbaka ledningen. Han växlade sju sekunder före Hammarby. På de fyra sista sträckorna ökades sedan försprånget till 20 sekunder.

I damklassen vann Vidar från Oslo före arrangörsklubben Tjalve. Här var Rånäs trea och Hässelby fyra.
Holmenkollstafetten mäter 17750 meter och har 15 sträckor. De flesta sträckor går antingen kraftigt uppför eller kraftigt utför vilket gör stafetten svårlöpt. Drygt 1000 lag med 15000 löpare deltog i lördagens tävlings som avgjordes i härligt vårväder.