Hoppa dig till ett bättre löpsteg

Vill du har in mer spänst och explosivitet i löpsteget? Vill du öka tempot på dina löprundor? Då ska du köra plyometrisk träning – olika typer av hopp med kort markkontakt. Testa att lägga in lite hoppträning några gånger i veckan och se vad som händer.

Du vet att du blir bra på det du gör. Så, vill du bli en bättre löpare ska du först och främst löpträna, det goes without saying. Korta intensiva pass, som till exempel olika typer av intervaller ökar din syre­upptagnings­förmåga. Vill du öka din uthållighet så tränar du längre och lite lugnare pass. Ju mer du springer desto bättre blir din löpekonomi. Löpekonomi handlar om mängden syre du  använder för att sprnga i en viss hastighet. Med en god löpekonomi förbrukar du mindre syre, och därmed mindre energi, på en given hastighet.

Ok, så om du springer mycket blir din löpekonomi bättre. Det låter logiskt. Ett annat sätt att förbättra löpekonomin är plyometrisk träning. En systematisk forskningsgenomgång av 21 studier visade att långdistanslöpare som la till hoppövningar till sin vanliga träning ökade sin  prestationsförmåga signifikant och sprang snabbare på distanser mellan två och fem kilometer. De fick helt enkelt en bättre löpekonomi. Deltagarna i studien ägnade sig åt en blandning av enbenshopp och jämfotahopp i horisontell och vertikal riktning som de gjorde 2-3 gånger i veckan under 6-8 veckor.

Plyometrisk träning behöver inte vara krångligt. Det räcker faktiskt med att hoppa hopprep några minuter. Vill du göra övningen tuffare så hoppar du på ett ben i taget. Testa också plyometriska knäböj, gör en vanlig knäböj, när du är i det nedersta läget gör du ett snabbt upphopp och landar sedan mjukt på fötterna. Hur många sådana orkar du på raken? Burpees är slags superövning för hela kroppen som också innehåller plyometrisk träning tack vare upphoppen.

Du behöver inte ha en mängd olika hoppövningar. Det viktiga är att hoppen blir gjorda – och tycker du att det är kul att hoppa hopprep, då räcker det att du gör det.