Bra flås skyddar din hjärna

Se till att träna och bibehåll en god kondition. Då skyddar du din hjärna mot flera sjukdomar visar ny svensk forskning.

Har du god kondition? Bra – se till att du behåller den! Då har du lägre risk att drabbas av depression, ångest, stroke och vaskulär demens. I alla fall om du är man. Vi har pratat med forskaren Camilla Wiklund.

Att vi mår bra både fysiskt och psykiskt av att träna kommer säkert inte som någon överraskning för dig. Samtidigt vet vi att konditionen hos yrkesverksamma svenskar blir allt lägre. Nu visar två studier från GIH att vår hjärnhälsa mår bra av bibehållen god kondition.

– Styrkan i vår studie är bland annat att den är väldigt stor och inkluderar hela skalan av kondition, från väldigt låg till väldigt hög. Vi har tittat på befolkningsnivå. Mycket av den forskning som annars bedrivs inom fysisk aktivitet med konditionsmätningar utförs på personer som redan är motiverade och vältränade, säger Camilla Wiklund, forskare vid GIH, Gymnastik och Idrottshögskolan.

Camilla Wiklund, forskare vid GIH; Institutionen för fysisk aktivitet och hälsa, Sektionen för hälsovetenskap

Vid den ena studien har hon och hennes kollegor använt data från över 300 000 personer mellan 16 och 79 år som gjort ett konditionstest hos företagshälsovården någon gång mellan 1982 och 2020. Vid studiens början hade deltagarna ingen depressionsdiagnos. Sedan följdes de i cirka 10 år.

Det visade sig att det fanns ett tydligt samband mellan dålig kondition och risken att drabbas av depression och sjukskrivning på grund av depression. Individer med hög kondition hade 21 procent lägre risk för depression och de med måttlig kondition hade 16 procent lägre risk för depression jämfört med individer med väldigt låg kondition. Deltagare med hög kondition hade också 11 procent lägre risk för sjukskrivning på grund av depression än de med väldigt låg kondition. Det framkom dock att hög kondition skyddar män i högre grad än kvinnor mot depression.

­– Kvinnor har generellt högre risk att drabbas av depression. Det skulle kunna ha med hormoner att göra, skillnaden mellan män och kvinnor minskar efter klimakteriet. Det här är något som vi skulle vilja titta mer på.

Vid den andra studien har Camilla Wiklund och hennes kollegor tittat på hur kondition påverkar vår hjärnhälsa i stort, hur förändringen mellan kondition i ung ålder och kondition under vuxenlivet är kopplad till risken att drabbas av ångest, depression, stroke och vaskulär demens (orsakas av minskat blodflöde i kärlen i hjärnan) senare i livet.

Vid studien har man använt data från över 130 000 män från det svenska mönstringsregistret och företagshälsovården under åren 1972-2020. Mätningarna gjordes med cirka 25 års mellanrum, och forskarna fann en tydlig koppling mellan försämrad kondition och högre risk för de fyra sjukdomarna.

Vad händer om man har god kondition som ung, tappar den under ett antal år och sedan bygger upp kondisen igen?
– Ja, det vet vi faktiskt inte. Det är en svaghet i undersökningen att vi bara har två mätpunkter med 25 år emellan. Egentligen skulle vi vilja ha haft en mätpunkt vart femte år.

Tror du att resultaten går att överföra till kvinnor?
– Det är lite oklart. I vår första studie såg vi att konditionsmåttet inte hade samma relation till minskad risk för depression. Lite förvånande. Men vi vet att fysisk aktivitet har en god effekt på att minska risken även för kvinnor. Och att träning skapar en känsla av gemenskap, bra balans i livet – det för med sig sociala, fysiologiska och mentala aspekter.

– Det viktigaste som har framkommit i studierna är att man vill aldrig vara i gruppen med låg kondition. All data pekar på hur viktigt det är med hög kondition.

 

Håll koll på din kondition

Vet du vilket VO2 max (syreupptagningsförmåga) du har? Ett VO2max-test är enkelt uttryckt ett konditionstest som mäter hur mycket syre din kropp kan ta upp och utnyttja. Man kan säga att VO2max är en indikation på aerob kapacitet och värdet ökar när din konditionsnivå förbättras. Vissa träningsklockor visar VO2 max, men är du väldigt intresserad och vill veta exakt kan du ta hjälp av en klinik som utför tester. 

Här finns ett betydligt enklare (och inte lika vetenskapligt) sätt att ta reda på var du befinner dig:

Låg kondition (maximal syreupptagningsförmåga på 25 to <32 ml/min/kg) kan gå en promenad i 30 minuter utan att behöva stanna och vila.

Måttlig kondition (32 to <46 ml/min/kg) krävs för att man ska kunna jogga långsamt (snabbare än promenadtakt) i 30 minuter utan vila.

Hög kondition innebär en syreupptagningsförmåga på (≥46 ml/min/kg). Ju högre kondition du har desto snabbare takt orkar man hålla.

Av Kristina A Lager

 

Mer om Hälsa