Elitlöparen: Att bryta fastan känns som att stå på prispallen
Som professionell långdistanslöpare och muslim har Mohammadreza Abootorabi hittat ett sätt att fira ramadan som fungerar – för honom som elitidrottare. ”Hur exakt man ska göra under ramadan är individuellt och beroende på idrott och idrottare. Du behöver se till hela ditt liv”, säger han.
Varje dag inleds med ett löppass. Därefter går Mohammadreza Abootorabi i skolan, då han utbildar sig till idrottskonsulent. Efter skolan? Ytterligare ett träningspass. Därefter håller han ofta i ett PT-pass med en klient. Långa dagar, som kräver mängder av energi. Är det förenligt med att fasta?
– Först och främst är det viktigt att komma ihåg att ramadan har ett högre syfte. Det handlar inte bara om fasta. Och man har sina egna, individuella förutsättningar, säger han.
För Mohammadreza Abootorabi innebär det att ramadan ofta infaller under en intensiv tränings- eller tävlingsperiod. Och att fasta om man själv inte tror på att det ska fungera, är han skeptisk till:
– Jag är intresserad av den mentala biten och psykologi. Och jag tror på den mentala kraften. Kroppen följer det du tror på och det du har förståelse för. Och om jag som elitsatsar och springer 15–20 mil i veckan inte tror att det ska fungera, så gör det inte det.
Under sin långa karriär har Mohammadreza därför testat sig fram och hittat sin egen väg. Det som fungerar bäst, för honom, är att fira ramadan hela året, när det passar i träningsperioden. Och under ramadan fastar han de lugnare dagarna.
– Alla idrotter har sina utmaningar. Jag hittar tillfällen där jag klarar av att fasta trots att jag tränar två pass om dagen, för att min kropp är så vältränad. Det är inte lätt att vara törstig och det är inte lätt att vara hungrig, men om jag sköter min kropp och återhämtning så fungerar det. Då får jag den mentala styrkan som bonus.
Men Mohammadreza vill att vi vänder blicken mot ramadans syfte, snarare än mot fastan.
– Budskapet är viktigare än själva upplägget. Det jag menar och önskar är att varje idrottare och person funderar och tänker på det högre budskapet. Hur exakt man ska göra under ramadan är individuellt och du behöver se till hela ditt liv i helhet.
– Inom mental träning och psykologi talas det mycket om planering. Ibland när man ska gå till träningen orkar man inte, men man går ändå för att man har disciplinen. Hur kan vi använda ramadan för att praktisera och öva upp vår disciplin? Det är exakt samma mekanismer. Ramadan är en period där du skapar ett beteende, och känslan du får av att bryta fastan är likadan som när du står på prispallen.
Löparstjärnan tipsar – 3 sätt att tänka kring träning och ramadan
”Ramadan är individuellt, precis som träning. Du måste se till hela ditt liv och dina förutsättningar. Hur mycket jobbar du eller studerar du? Hur är din form? Hur ser din idrott ut?”
”Fokusera på det högre budskapet. Ramadan är en tid där man ska stanna upp och fokusera på det som är viktigast och tänka på andra som inte har det lika bra som du.”
”Klarar du inte av vad du bestämt dig för, försök igen, det är också övning. Du ska inte ge upp. Det handlar inte om att du är en dålig person som ska straffas. Vi som människor vet att vi inte är perfekta. Vi får göra fel, men vi ska lära oss av våra misstag och inte repetera dem. Det är också ett av ramadans budskap.”
Om initiativet ”Från soluppgång till solnedgång”
I Sverige lever nära en miljon muslimer, och många av dessa vill träna under fastemånaden ramadan – men det saknas information om hur man gör det. Därför ställs många fysiskt aktiva muslimer inför valet att antingen träna eller fasta. Med initiativet ”Från soluppgång till solnedgång” vill adidas ge muslimer chansen att slippa behöva välja bort träning eller fasta och i stället inspireras till att göra båda.
Läs mer på: www.adidasxramadan.se