Poddaren och löparen Kristian Ulriksen om maratonlöpning

Kristian Ulriksen är ena halvan av podcasten "I det lange løp" som produceras av NRK. Tillsammans med journalisten Jann Post har de under flera års tid gjort intervjuer och spridit fakta om löpningen. Kristian är själv en duktig löpare och har länge haft målet att springa maraton under 2.20.

Snart är det dags för Berlin Marathon där Kristian kommer stå på startlinjen, träningen har varit lovande och förhoppningarna finns att målet ska nås denna gång. Spring Snyggt - Med Jesus Och Manne fick chansen att sitta ner med Kristian och prata om allt som har med den perfekta maratonuppbyggnaden att göra.

Idag är det knappa fyra veckor kvar till loppet i Berlin. Hur har din maratonuppbyggnad varit? 
– Nu är man snart över krönet. Många tuffa veckor med många mil har det blivit men allt som allt har det gått bra så här långt. Jag kom från en bansäsong som inte alls gick som jag hade hoppats, det man ska säga är att den kanske gjorde mig lite fräsch för att gå på maratonträningen i alla fall. Nu har det konsekvent varit veckor på 180-190 kilometer och kroppen har svarat bra. Ju mer man springer, desto mer klarar kroppen upplever jag. Denna gången bestämde jag mig för 10 veckor, jag har testat åtta veckor men det var något för lite för mig. 10 veckor ger en god förutsättning för att kunna gå igenom en rejäl grundfas och en ganska så snäll nedtrappning sista två veckorna.

Följer man dig på Strava så ser man också att du har haft ett ganska stort "spann" i träningen denna period. Olika typer av farter både korta och längre intervaller. Hur ser denna filosofi ut? 
– Det stämmer, jag har haft en fantastisk möjlighet de senaste åren att få intervjua och lära mig från några av världens bästa maratonlöpare. Det är oerhört inspirerande och kan verkligen berika den egna träningen att lära från folk som är på en högre nivå. Jag tror samtidigt att det är lätt att man frångår lite av det individualistiska. Jag har fått hjälpa Sondre Norstad Moen (anm 59.47/2.05.48) med träningen de senaste åren och man inser ju då att det han gör inte alltid kan överföras direkt på mig, och definitivt inte på en vanlig motionär. Denna period har jag därför frångått att springa så himla mycket volym i den exakta maratonfasen. Jag har jobbat på överfart i kortare repetitioner och underfart i längre block.

Intressant, och precis som du nämner så är det väldigt få personer som springer så fort som Sondre gjort. Hur skulle du rekommendera att de flesta ser på maratonträning? 
– Vi har sett en trend i maratonlöpningen de senaste åren där världsutövare springer väldigt mycket i 90-110% av maratonfart. En av de som har anammat detta är Renato Canova som är en av de kändare tränarna på världsscenen. Poängen här är att han ser det maratonspecifika som ett väldigt stort spann.

Jag har tagit med mig av detta men begränsat just mittensektorn här. Långa pass i maratonfart upplever jag som slitsamma för de allra flesta och kan således hämma chansen att få mycket volym, man måste helt enkelt återhämta sig mycket mer efter och det är svårt om man inte är världslöpare. Jag skulle därför säga att fokuset bör ligga på att få in en hel del pass där du springer länge i 90% av din tävlingsfart, och sedan kompletterar detta med intervaller i överfart, kanske 10k-fart, där du istället får jobba på löpekonomi och fart.

Har du ett pass som du tycker man ska göra i sin uppbyggnad? 
– Jag vill rekommendera ett pass som jag ännu inte har gjort men som jag kommer göra 11 dagar innan tävling - 6k (3' vila) - 6x1k (1' vila) - 6k. Detta är det sista hårda jag gör och kommer vara ett av få pass där jag springer längre intervall i mitt planerade tempo. För mig handlar detta om 3.20 - 3,00 - 3.20. Som motionär kan man istället köra detta på minuter - 20' - 6x3' - 20'. För de allra flesta är det tiden på benen som är förutsättningen för att man ska lyckas på distansen. Just därför bör man inte bränna ut sig med för hårda specifika pass.

Hör hela intervjun med Kristian i avsnitt 143 av podcasten Spring Snyggt - med Jesus och Manne.

 

Mer om Träning