Låt julrundan bli en tradition
Att springa på julaftons morgon är tradition. Snudd på lika viktigt som stjärnan i granens topp, som mandeln i gröten, eller klapparna som får barnaögon att tindra. Inte förrän juljoggen är avklarad är julen här på riktigt!
Själv har jag sprungit varje julafton sedan jag bestämde mig för att bli löpare, med ett undantag - men då jag var sjuk. Ibland har jag sprungit med ett stort gäng, alla självklart med tomteluvor och stora leenden. Då har vi stannat och sjungit julsånger lite här och där i stan till mångas stora glädje. Men oftast har jag tagit en egen runda – och ja, tomteluvan har varit med även då. I alla fall till bilden efteråt. Du vet. Instagram!
När jag hör mig för bland mina löparvänner ska i princip alla ut på en runda på julafton. Några springer själva, några får med sig sina tonårsbarn andra springer i små grupper med sina löparkompisar. Facebookgruppen ”Vi som springer på julafton” har skapat ett evenemang med över 600 deltagare runt om i landet som ska ge sig ut. Men det är såklart många fler än så som ger sig ut på en löprunda.
Därför springer vi på julafton
Julafton är för många en dag med fokus på god mat, god dryck och härligt umgänge. Så varför inte hänge sig helt och hållet till det? Kanske för julaftonslöpning helt enkelt är en underbar tradition. Kanske finns det något lutherskt över det hela – att vi känner att vi måste röra på oss innan vi får sätta oss till bords och njuta av allt det goda. Jag väljer att tänka att det helt enkelt är för välbefinnandet. Det är extra mysigt att springa på julafton, det peppar andra till rörelse – och ja, julafton är annars mycket stillasittande, och kroppen och psyket mår faktiskt så mycket bättre om vi rör på oss innan vi slår oss till ro.
Brukar du inte springa på julafton? Här kommer några tips som gör det lättare att komma iväg:
1. Lägg fram kläderna och ställ fram skorna redan på kvällen den 23:e. Då minskar risken för att du inte ska komma iväg. Snacka ihop dig med familj och vänner – kanske någon som vill följa med. Ju fler tomtar desto bättre runda.
2. Ställ klockan, eller sov tills du vaknar. Hur som helst – börja julafton med löprundan. Gå bara upp, svep en kaffe (om du är sån som gillar det) och hoppa ner i träningskläderna som du redan lagt fram.
3. Även om du kör efter ett träningsprogram låt julaftonens runda bli en riktig mysjogg. Glöm klockan, ut och njut. Då sätter du stämningen för resten.
4. Det är klart att du ska äta risgrynsgröt till frukost. Och eftersom egenkokt risgrynsgröt är 1000 gånger godare än den köpta så glöm inte att koka gröten dagen innan. Annars finns risk att du hungrar ihjäl om du ska koka gröten när du kommer hem från rundan. Nej – grötpreppa den 23 så är det bara att värma på och njuta.
Rörelseglädje viktigare än tempo och distans
Blir barnen, mannen eller hustrun ledsna för att du ska iväg på juljogg? Eller är det svårt att få in löprundan bland alla andra göranden på julafton – jamen strunta i din löprunda – det överlever du. Julafton är ju ändå barnens och familjens högtid. Eller ännu bättre. Ta med dig barnen – springandes, eller cyklandes. Dra ner på dina ambitioner och skapa lite härlig rörelseglädje.
I år har jag planerat in en lagom lång juljogg med mannen och hunden. Det blir en bra start på julafton. Jag hoppas att du också kommer iväg på en skön runda. Så här såg det ut för några år sedan när jag firade jul hos min pappa. Då blev det juljogg på Vikens strand i Skåne.
God Jul och skön löpning önskar
Kristina A Lager