" ASICS Stockholm Marathon 2021 blir mitt nästa lopp"
Möt löparen Mikael Karlborg. För sju år sedan bytte han ut pubkvällarna mot löpning. Han gillar korta, snabba pass – men det är ändå långpassen som gör honom allra lyckligast. Efter en kort motivationsdipp i början av coronapandemin blev han påmind om sitt VARFÖR – nu är han tillbaka på banan igen.
Vem är du?
– Jag heter Mikael Karlborg och är 40 år. Jag bor i Järfäll i nordvästra Stockholm med min fru Therese. Jag jobbar som depåchef för en bussdepå varifrån vi bedriver kollektivtrafik.
Hur länge har du löptränat?
– Inför år 2013 bestämde jag mig för en större livsstilsförändring och i samband med det började jag springa regelbundet. Jag ersatte i princip pubkvällar med löpträning och idag sju år senare är löpning en mycket viktig ingrediens för mitt välmående. Just enkelheten med att springa, det vill säga att man inte behöver ta sig iväg till något gym eller passa någon särskild tid fick mig att direkt falla för just löpning som träningsform.
Vilken löpträning gör dig lyckligast?
– Det går lite i perioder för mig vad jag fokuserar på och vad jag därmed blir som mest lycklig av. På senare tid har jag utmanat mig själv både utomhus och på löpbandet i korta, snabba pass och dessa gör mig lycklig just för att jag märker av hur bra kroppen svarar. Men om jag ändå skall välja det jag gillar bäst och det som så gott som alltid får mig att känna mig som lyckligast så är det långpassen. Att smyga iväg en tidig helgmorgon utan någon särskild tid att passa är en härlig känsla och väl hemma igen sådär tjugofem kilometer senare känner jag mig alltid uppfylld av en positiv energi.
Vad vill du bli bättre på i din löpning/träning?
– Jag vill bli bättre på att lägga upp min träning per vecka så att det på lång sikt leder mig till bättre resultat på längre distanser. Tänker att jag behöver mer intervallpass, och långpass i lugnt tempo med fokus på längd i tid snarare än mängden kilometer. Många som jag följer på instagram är duktiga på att se till att varje vecka springa intervall-, tröskel- och långpass medan jag springer den typ av pass som jag mest känner för just där och då. Så tålamod att följa ett varierat och genomtänkt träningsschema tror jag på sikt kan göra mig till en bättre löpare.
Vem är din förebild inom löpning/träning?
– Jag inser att jag egentligen inte har någon särskild förebild. Men jag inspireras väldigt mycket av andra löpare som jag följer på instagram och där finns flera stycken som vars personliga utveckling kopplat till träning-, kost och löpning jag försöker ta rygg på.
Vad uppskattar du mest hos en träningskompis?
– Jag brukar uppskatta att springa och träna själv. Det är en slags egen tid jag mår bra av och löpturer är ett fint sätt för mig att sortera tankar och funderingar. Men de gånger som jag springer eller tränar med någon är alltid trevliga och då uppskattar jag trevliga samtal eller någon som tar med mig på just sin favoritrunda.
Vilken löparpryl klarar du dig inte utan?
– Min pulsklocka har jag svårt att klara mig utan. Inte så mycket just för puls- och tempo alla gånger men jag vill ha koll på sträckan och klockan.
Vad äter du helst innan ett långpass?
– Inser att jag inte är så välplanerad med mina kostintag före långpass men oftast försöker jag få i mig en tallrik havregrynsgröt toppat med en banan och mjölk, ett kokt ägg eller två, en kopp kaffe och kanske lite vätskeersättning.
Vilket ord representerar bäst det du känner för löpning?
– Lycka. Lycka över att min kropp tillåter mig att springa. Lycka över att vara ett med mig själv; bara mina tankar och min andhämtning i fokus. Lycka över att andas frisk luft. Lycka över att se vackra platser och naturens skiftningar.
Vilket mantra tar du till när det är tufft på träning/tävling?
– När det är tufft och tungt brukar jag ta till mantrat ”lätt och fint, lätt och fint”. Det mantrat hade jag stor nytta av under Ultravasan 90 km förra året.
Vilken är den bästa effekten som löpningen har haft på dig?
– Den största engångseffekten var att jag gick ned i vikt under det första året av regelbunden löpning. Men den bästa effekten löpningen har är att det är en mental ventil för mig som gör att jag får ett ökat fokus och närvaro på arbetet eller i privatlivet.
Vilket var ditt senaste lopp – och hur gick det?
– Mitt senaste långa lopp var Asics Stockholm Marathon Virtual Edition 2020. Jag sprang loppet på hemmaplan där jag sprang samma varv drygt tre gånger och hade vätskestation på uteplatsen där jag bor. Jag inledde först halvan av loppet strakt men sedan gick jag in i någon slags vägg så det gick inte alls som jag ville tidsmässigt men jag tog mig i mål och det är jag väldigt stolt över. Analysen är att jag åt frukost alldeles för sent inpå loppet vilket gjorde att kroppen sedan hade svårt att tillgodose sig den energi jag fyllde på med under loppet.
Det allra senaste loppet var Mental Health Run, fem kilometer till förmån för forskning om psykisk hälsa, också i virtuell form.
Vilket är ditt nästa lopp?
– Som det ser ut nu så blir nästa lopp Asics Stockholm Marathon 2021. Men känner jag mig själv rätt kommer jag springa något lopp dessförinnan.
Hur påverkar coronapandemin din löpning?
– Egentligen har det inte påverkat min löpning eller träning särskilt mycket. I mars/april kände jag mig lite omotiverad en kort period när jag insåg att Stockholm Marathon inte skulle bli av men ganska snabbt landade jag in i tankarna om varför jag springer, det vill säga att jag springer för mitt eget välmåendes skull, för att jag tycker det är roligt och för att det är en tilltalande träningsform. Att delta i lopp är en extra krydda och motivationshöjare men min löpning står inte och faller med om lopp blir av eller ej. Den insikten och påminnelsen har varit värdefull för mig och den hade jag nog inte reflekterat över i samma utsträckning om inte coronapandemin slagit till.
Följ Mikael på insta @maratonmicke
Berättat för Kristina A Lager