Unna dig traillöpning i höst

Smala stigar. Fötterna som dansar fram över klipphällar och rötter. Utmanande partier, doften av löv och fuktig jord. Hög frisk luft och explosioner av färg. Att springa i skogen på hösten är så mycket mer än löpning. Har du inte testat trail tidigare då är det hög tid nu.

Coronapandemin har fått extra många att söka sig till naturen. Och det finns faktiskt ett tydligt samband mellan hur vi mår och hur mycket tid vi tillbringar i naturen. Lägre blodtryck, minskad stress och bättre sömn är fina hälsofördelar som forskare har funnit att vi kan få genom att vistas mycket i skogen. Och efter flera månader präglade av ett virus som skapar oro behöver många av oss ta hand lite extra om vår hälsa – inte minst den psykiska. Vad passar då bättre än att ge sig ut i skog och mark och upptäcka nya stigar. Och kanske nya vänner.

– För mig är det helt upplevelsebaserat att springa i skogen. Jag släpper all prestation och är bara närvarande i nuet och har fullt fokus på var jag sätter fötterna. Det är egentligen inte själva springandet, utan mer att vara i naturen som är tjusningen. Jag kan vara trött efter en tuff dag, men när jag rört på mig i naturen då kommer endorfinerna, berättar Essy Fresk från Bromma, som springer, cyklar och kör swimrun – alltid i naturen.

Essy Fresk älskar att träna i skogen.

Essy som lärt känna skogen väl genom att cykla mountainbike i över 10 år, ville testa något nytt. Men hon ville inte göra det själv. Så för ett par år sedan startade hon en löpargrupp i Bromma som bara skulle springa trail. Ganska snart fick hon ansvar för tisdagslöpningarna i Ängby Runners. * Läs mer om Ängby Runners längst ner i artikeln.

– Från början var det en grupp med löpare som sprang snabbt och långt. Men vi ville locka fler deltagare och det fanns önskemål om en lugnare grupp. Det har fungerat bra - fler och fler vill prova och det har visat sig att många vill springa i skogen . Numera är vi ett ganska stort gäng som delar upp oss i lite olika fartgrupper och springer varje tisdagskväll.

Vilken typ av skog gillar du bäst att springa i?
– Jag gillar när det är nära vatten – att springa på klipphällar så att jag får utsikt. Egentligen gillar jag alla skogar, men kanske tallskog är lite extra mysigt.

Essy leder sitt gäng genom fantastisk natur - även när mörkret har fallit. "En bra pannlampa är guld värd".

Är det inte svårt att hitta i skogen?
– I början är det svårt såklart. Jag hittar så himla bra nu tack vare att jag kört mycket mountainbike i skogen. Det är bara att ge sig ut och testa. Men ett tips kan vara att cykla runt lite och reka – till slut lär du dig. Att hänga på en löpargrupp är såklart ett annat bra tips till dig som inte tycker om att springa själv. Och nu på hösten, se till att du har en bra pannlampa så att du hittar hem igen – det blir snabbt mörkt i skogen.

Kan alla springa trail?
– Jag har många vänner som säger att de inte kan springa längre. Men när de testar att jogga i skogen – och då menar jag verkligen lugnt, så funkar det. Många tror att de ska springa som när de var 20 år, och det går ju inte. Men ge det en chans och ta det i din egen takt. Att springa i skogen är mjukt och mycket snällare mot kroppen än att springa på asfalt. Tänk på att titta mycket på stigen, ta korta, lätta steg – då hinner du parera om du skulle sätta ner foten snett på en sten eller liknande. Jag har bara vrickat foten en gång under de här åren jag har sprungit.

Om jag vill starta en grupp – har du några tips?
– När jag drog igång så bestämde jag mig för att alltid köra från en speciell plats en dag i veckan. Sen berättade jag det för alla mina vänner som jag visste gillade att springa. Det spred sig ganska fort. I början var det en gång jag bara hade en deltagare med mig. Numera är det många jag inte känner som springer i början. Och många som blivit mina vänner genom löpningen.

Vill du dra igång en grupp. Prata med vänner, lägg upp event på fb. Det sprider sig och snart har du ett gäng trailkompisar.

Trail passar även nybörjare

Miranda Kvist, grundare till löpargruppen Team Nordic Trail upptäckte kärleken till trail långt innan det blev en trend. Hon menar att många nybörjare gillar trail eftersom tempot är helt oviktigt och man kan springa hur långsamt som helst.

– När du springer i skogen är ingen löprunda den andra lik. Du slipper tråkiga väger och övergångsställen. I stället får du tusen valmöjligheter, även om du sticker ut i din närmaste skog, säger Miranda. Hon berättar också att hon alltid har med sig en lätt ryggsäck med lite vatten och en tunn överdragsjacka. Och telefonen som en trygghet om hon skulle stuka en fot eller springa vilse.

Miranda Kvist drog redan 2013 igång löpargruppen Team Nordic Trail som idag finns på många platser i landet.

Mirandas bästa terrängtips

  1. Se till att ha bra skor som är gjorda för terränglöpning – det är underbart att kunna springa avslappnat.
  2. Spring med korta steg och hög frekvens, på så vis minimerar du risken att stuka en fot.
  3. Uppförsbackarna blir lättare om du tassar uppför med pyttesteg.
  4. Spring slalom vid utförslöpning om du tycker att det går fort.

Av Kristina A Lager

Att röra sig fram över klipphällar och se solen gå ner. Det är livet.
Det finns alltid nya platser. Nya stigar. Trail triggar upptäckarlusten.
Vissa platser får det att kittla lite extra i magen.
Tystnaden att ge sig ut i skogen när snön har fallit. Den är magisk.

* Ängby Runners är en löpargrupp i Bromma med nästan 900 medlemmar. Gruppen startades 2011 av Martin Källqvist som också tagit bilderna i artikeln. Ängby Runners springer allt från kortare distanser till ultramarathon och swimrun.

– Trail har alltid varit en viktig del av gruppen. Vi gör utflykter på Sörmlandleden och springer i skogarna i närområdet som Lovön, Kärsön, Görväln med mera,  förutom de andra löpningarna i veckan. På söndagarna springer vi oftast längre, då har vi en trailgrupp och en asfaltsgrupp, berättar Martin.

Är du nyfiken? Gå med i FB-gruppen Ängby Runners.

Ängby Runners arrangerar även event som Run of Hope för Barncancerfonden. I år drog gruppen in drygt 70 000 till deras verksamhet.

Av Kristina A Lager

Mer om Träning