– Under grundträningen tränar jag ganska likt en långdistansare
Andreas Kramer är Sveriges genom tiderna bästa 800 meterslöpare. Trots att han innehar de svenska rekorden både inomhus och utomhus så känns det som att Andreas prestationer ibland har flugit under radarn. I intervjun med Spring Snyggt med Jesus och Manne tipsar han om ett riktigt "hemskt" pass.
1.44.47 vilken är Andreas bästa notering på distansen är en världstid som är sekunden bättre än det tidigare svenska rekordet. I senaste avsnittet av Spring Snyggt - med Jesus och Manne berättar Andreas om den specifika 800m-träningen, vad han behöver förbättra för att hota om VM och OS-medaljer och ger även ett tips på ett pass som kommer få syran att spruta.
Du har precis vunnit guld vid SM på både 800 m och 1500 m inomhus. Framförallt 1500 m var kanske lite oväntat för några. Har du lagt om träningen för att springa lite längre?
– Man skulle kunna tro det men det är faktiskt tvärtom. Det är snarare så att vi har fokuserat mer på fart och minskat volym lite. Jag har vetat att jag har haft en bra tid i mig, men 800 m har alltid var det jag har premierat. Så det var kul att få till det nu i Växjö.
Utifrån IAAFs poängtabell är du den löpare som har fått högst poäng baserat på dina prestationer. Men ändå känns det som att alla inte riktigt förstått hur bra dina resultat är?
– Det är ju mycket snack om milen. Jag har aldrig riktigt sprungit den seriöst. 800 m är en sån sträcka som kan skilja sig väldigt mycket mellan person till person hur man tränar. Vissa tränar väldigt mycket mer fartorienterat medan andra fortfarande springer närmare 15 mil i veckan. Sprint och uthållighet möts på något sätt på sträckan. Personligen ligger jag väl någonstans mitt i mellan.
Hur har du funnit ditt träningsupplägg?
– Jag har nog varit åt det uthålliga hållet, har haft en ganska bra uthållighet och jobba vidare med den. Som 800 m-löpare vill du ha med både teknik och sprintdelen. Att kunna hålla uppe tekniken på slutet är centralt för att kunna springa fort. Man måste jobba med det man är svagast på. Det kan bli väldigt jobbiga sista 200 m om man inte lyckas hålla tekniken.
Hur ska ett bra 800 m-lopp se ut?
– Första varvet brukar nästan alltid kännas likadant. Ibland måste man kanske kämpa med öppningsvarvet men då går det väldigt fort. Oftast vet man på förhand om formen finns där eller inte. Det kan handla om att syran kommer några meter senare för att man ska belönas med flera tiondelar bättre sluttid.
Hur ser ett träningsupplägg ut?
– Under grundträningen tränar jag ganska likt en långdistansare. Mer tröskel och mer distans. När tävlingssäsongen börjar närma sig så implementerar man mer fart och syraträning. Men generellt så brukar jag blanda ganska friskt i träningen.
Har du ett pass att bjuda på som en långdistansare skulle kunna testa för att känna på ett 800 m-pass?
– Det här är ett hemskt pass! 500m där jag går ut som om det skulle vara en 400, dvs, jag springer lika fort som om jag skulle maxa en 400ing men sen ska jag försöka hålla sista 100m. Då har jag extrem syra. Efter det behöver man ta en väldigt lång vila, ofta kring 10 till 15 minuter. Sedan kör man en 400ing, en 300ing och en 200ing som man springer i princip så fort man kan på, efter förutsättningarna. Ta dig igenom på ett värdigt sätt helt enkelt. Vilan är fortfarande lång men lite kortare än efter 500ingen. Kroppen stänger av lite efter första intervallen. Det är ändå en kul grej att testa!
Hör hela intervjun med Andreas i avsnitt 118 av Spring Snyggt - med Jesus och Manne