Tusingar – nyckelpasset i var löpares träningsplan, eller?

1000 metersintervaller – så vanligt förekommande att de till och med har fått ett eget smeknamn – tusingar. Vad är det som speciellt med just tusingar? Vi frågade elitlöparna John Kingstedt och Louise Wiker om deras relation till tusingar och vad det är som gör just dessa intervaller till ett stående inslag i nästan alla löpares träningsplan.

Låt oss börja med själva träningen. Skorna är på, klockan på armen, tusingen utmätt. Hur många gånger ska du då springa sträckan? Hur fort? Hur länge ska du vila? Ja, det beror på vem du frågar och när det görs.

Elitlöparen John Kingstedt sprang nyligen på 2.17.55 i sin egentliga maratondebut på Valancia Marathon. Vi försöker utröna om tusingar  kan varit en av nycklarna till Johns lyckade premiärmara. 

John börjar med att berätta att han nyligen lagt om sin träning något. 

— Tidigare har jag kört tusingar på det kanske mer traditionella sättet, 8-14 stycken i 10 kilometersfart eller något snabbare med 60 sekunder vila. Som det har gjorts sen urminnes tider känns det som. 

Numer kör John istället tusingarna något långsammare och kanske med lite kortare vila vilket enligt honom är betydligt lättare. 

Förhoppningsvis inte för att jag har blivit vek utan för att det istället jobbar mer mot tröskel än V02. Gäller att hänga med i Ingebrigtsen-trenden* tänker jag.

John fortsätter med att berätta att det kan vara så att han kommer att dra ner på mängden och istället öka farten och vilan när han kommer närmare bansäsongen. 

—  Det kan kanske bli 6 x 1000 m då med 2 minuters vila och istället 5000 metersfart. 

Men generellt tror han fokus kommer ligga mer på att köra tusingar som ett slags tröskelsubstitut. 

—  Lätt och fint. Jag är explosiv som ett kylskåp så jag tror inte jag tjänar på att köra så jäkla mycket syra. 

När vi frågar John om han anser att tusingar är ett nyckelpass för honom svarar han att tröskelträning  är  ett nyckelpass för honom och att tusingar kan absolut fungera som detta. 

Avslutningsvis tipsar han om att ”inte vara rädd för att köra lite olika farter även på intervallerna. Variera gärna vilan!”

Louise Wiker som födde en dotter tidigare i år är på väg tillbaka efter graviditet och förlossning. Just nu är hon inne i en grundträningsperiod och då har hon kort vila mellan intervallerna, vilket innebär att farten inte blir lika hög. 

— 8 x 1000m med 30 eller 45 sekunder vila i tröskelfart är ett återkommande inslag i min träning just nu, berättar Louise.

När hon närmar mig tävling blir antalet intervaller färre, vilan längre och ”farten förhoppningsvis lite högre”. 

Louise berättar att innan hon fick Anders Szalkai som tränare var tusingar ett nyckelpass. 

— Klarade jag 10 x 1 km i en viss fart visste jag vad jag kunde göra för tider på olika sträckor. Nu har jag mycket större variation på pass och andra "nyckelpass" har kommit till, berättar Louise.

Tusingar i tröskelfart med kort vila under grundträningsperioden och färre, men snabbare tusingar när det närmar sig tävlingsperioden verkar vara svenska maratonelitens upplägg baserat på Louise och Johns beskrivningar. Däremot verkar tusingarna fått hård konkurrens som ”nyckelpass”. Är det måhända Ingebrigtsentrenden som gör att tusingarna fått lämna plats för andra typer av pass?

*  Henrik, Filip och Jakob Ingebrigtsen är en norsk syskontrio som tävlar tillsammans i den yttersta världseliten i medel- och långdistans. Deras träningsupplägg bygger på mycket mängdträning och träning i tröskelfart med syftet att bygga uthållighet, men också att undvika skador.

 

Skribent: Lisa Beskow

 

Tränar du inför ASICS Stockholm Marathon 2020? Du vet väl att du fortfarande kan haka på träningsprogrammen?

Mer om Träning