Spring trail – bli stark, närvarande och lycklig!
Springer du för det mesta i stan, eller på preparerade motionsspår? Då är det dags att du vågar dig ut i skogen på riktigt. Spring på slingrande stigar eller helt obanat över stock och sten. Spring uppför eller utförs, snabbt eller långsamt. Du väljer själv om du vill ha en lättlöpt runda eller en tekniskt krävande.
Att springa i skogen är en helt annan upplevelse än all annan löpning. I skogen blir ingen löprunda den andra lik. Du slipper ändlösa vägar, övergångsställen och bilar eller cyklar att väja för. I stället får du tusen valmöjligheter, även om du sticker ut och springer i din närmsta skog.
Att springa riktigt lugnt i skogen funkar ofta även för dem som tror att de inte kan springa längre. Att springa i skogen är ju mjukt och mycket snällare mot kroppen än att springa på asfalt. Ett tips är att titta mycket på stigen, ta korta, lätta steg – då hinner du parera om du skulle sätta ner foten snett på en sten eller liknande.
Närvaro
Att springa i skogen kräver fokus – du måste hålla koll på underlaget, anpassa tempo efter terrängen och parera för rötter och stenar. Du måste vara närvarande på riktigt – och det kommer naturligt utan att du behöver anstränga dig. Tiden försvinner när du tassar fram längs stigarna, känner hur fötterna dansar över klipphällar, skuttar över stenar och snabbt väjer undan för en krokig rot framför dig. Du är bara här och nu. Det är en underbar känsla och många löpare gillar att springa trail eftersom tempot blir underordnat upplevelsen.
Bra för muskler, leder och balans
Är du en renodlad asfaltslöpare? Då kan det vara smart att närma dig terränglöpning genom att springa på ett motionsspår. På det sättet vänjer du dig att hantera ett lite ojämnt underlag. Kroppens små muskler får jobba mer för att balansera upp ojämnheterna och du stärker musklerna runt dina leder. Stegvis kan du också ta dig ut i helt obanad terräng.
Att springa i skogen är inte bara härligt och ger dig en total känsla av närvaro. Det är också skonsamt för kroppens leder och muskler, samtidigt som det ger extremt bra träning. Eftersom du lyfter benen högre när du springer, för att inte snubbla, bygger du upp styrka i främst lår, rumpa och vrister. Du jobbar även mycket med både mage och rygg, eftersom traillöpning kräver koordination och balans. Du får en starkare kropp.
Traillöpning är funktionell och hälsosam träning som är bra för din löpstyrka. Börjar du springa i skogen en till två gånger i veckan kommer du snabbt märka att dina asfaltsrundor blir betydligt lättare (men kanske också lite tråkigare …).
5 grymma tekniktips
- Spring med kortare steg och högre frekvens. Då klarar du lättare av förändringar i naturen och minimerar risken att stuka foten.
- Uppförsbackarna blir lättare om du kortar steget mer – tänk dig att du tassar uppför backen med små, små steg.
- Använd armarna som balans. Glöm det där med armarna intill kroppen utan använd dem aktivt och var flexibel i hela ditt rörelsemönster.
- Springer du brant nedför – fäll ut armarna som flygplansvingar. Känn dig modig, brösta upp dig och låt benen gå med hög frekvens. Blir farten för hög, försök att springa lite slalom nedför.
- Träna på att hålla blicken några meter framför dig så att du är beredd på eventuella hinder. Som nybörjare är det lätt att bara titta exakt där du sätter fötterna.
5 bra att ha!
- Trailskor – du behöver inte mycket utrustning för att springa trail. Men ett par bra skor som ger bra grepp är otroligt skönt och gör att du känner dig trygg och kan springa lätt och avslappnat.
- Telefonen – tänk om du skulle råka snubbla och stuka foten ordentligt, då är det bra att kunna ringa någon. Telefonen är också bra för att kika på kartan om blir osäker på var du är.
- Tunn överdragsjacka eller tröja. När du springer trail är det vanligt att äventyrslusten väcks till liv. Det är lätt att hamna på stigar som tar dig lite längre bort än du kanske först hade tänkt. Då kan något varmt vara skönt att ha med sig.
- Vätskeryggsäck, med plats för lättare packning, typ jacka eller tröja.
- Långa tights om du springer där det är snårigt. Taggiga buskar, tistlar, brännässlor – eller fästingar för den delen. Är det inte olidligt varmt så är långa tights att rekommendera.
Av Kristina Lager