Skriv träningsdagbok och bli en bättre löpare

Inför ett nytt år är det många löpare som summerar sin träningsmängd och -upplägg. Andra är helt ovetande om hur mycket de har tränat under året och då blir det även svårt att planera inför nästa år. När man pratar om löpmängd och kvalitet så säger regeln att man inte ska öka med mer än 10 procent per vecka. Det är viktigt att utgå från denna regel för att få långsiktighet i sin träning och för att slippa träningsuppehåll på grund av skador. Men om man inte vet hur mycket man har tränat, hur ska man då kunna avgöra hur mycket kroppen kommer klara under året som kommer?

Det bästa sättet att hålla koll på sin träning är att skriva träningsdagbok. Antingen kan du skriva ner det i din kalender, eller så kan du använda ett webbverktyg eller en av de många apparna som finns. Skriver du träningsdagbok är det inte bara enklare att planera framåt, du kan också gå tillbaka och hitta vinnande koncept som t.ex. en formtoppning som verkligen har fungerat bra. Du kan också hitta samband mellan träning och skador. Får du ofta ont i samband med en viss typ av träning så är det lättare att upptäcka det om du har det nedskrivet. Det är lättare att lära känna dig själv och hur du svarar på träning om du har det dokumenterat. Det är viktigt att även skriva ner hur passet kändes så att du lär dig hur du reagerar på viss typ av träning. Känns benen tunga i en hel vecka efter ett visst pass är det bra att veta det så att du inte planerar in just det passet nära ett lopp.

En enkel guide för hur du kan dokumentera din träning

1. Vad har du kört för pass? Ju mer specifikt desto bättre.
2. Hur lång tid tog det? Viktigare med tid än hur många kilometer det rör sig om, men vill du skriva ner både och är det såklart bra.
3. Hur kändes det? Var kroppen pigg eller trött? Fick du mjölksyra? Hur kändes passet mentalt?

Svårare än så är det inte! En positiv effekt av att skriva träningsdagbok är att det ofta leder till ökad träningsmotivation då det känns som en belöning att få skriva ner passet. En liten klapp på axeln till dig själv!

 

Skribent: Lisa Beskow

Sugen på att strukturera upp din träning mot en mål? Kolla in våra träningsprogram!

Mer om Träning