Se sändningen från Premiärhalvan, lördag 20 april 10.30

Morgonjoggarnas tid är nu!

Morgonljus, fågelkvitter och löpspåret för dig själv. Visst låter det som en bra start på dagen? Om du tillhör dem som tycker om att få träningen gjord tidigt på dagen så vill vi slå ett slag för morgonjoggen. Ett fantastiskt sätt att starta dagen på. Tillhör du den mindre morgonpigga skaran kan det ändå vara värt ett försök. Ökad hållfasthet, bättre cirkulation och rörlighet är bara några av fördelarna med en morgonjogg. Läs vidare för att lära dig hur du får ut så mycket som möjligt av din morgonjogg.

En morgonjogg är ett bra sätt att väcka kroppen på – både för dig som är motionär och främst springer för att må bra, men även för dig som satsar på snabba tider och vill öka löpmängden.

Morgonjoggen ska vara en lugn och skonsam distansrunda med syftet att ge kroppen en skön genomblödning och att väcka muskler och leder. Du blir både rörligare och får bättre cirkulation. Att springa i lugnt tempo ökar dessutom hållfastheten i kroppen. Muskler, leder och senor vänjer sig vid långvarigt arbete och stärks upp vilket i sin tur minskar risken för att bli skadad. 

Utöver de fina effekterna som morgonjoggen har på kroppen så upplever många löpare att det är ett skönt sätt att starta dagen på. En stunds meditation i löparskorna innan en hektisk dag. Morgonjoggen sätter tonen för dagen och dessutom riskrerar du inte att träningen uteblir på grund av annat kommer emellan.

Hur långt är lagom att vara ute på morgonen?

Det beror helt på din träningsbakgrund. Är planen att öka träningsmängden genom att springa två pass om dagen några gånger i veckan är det viktigt att tänka på morgonjoggen som återhämtning och att 20-30 minuter i lugn fart är lagom att börja med. Vill du däremot byta ut eftermiddagens runda mot morgonträning finns det inget som säger att morgonjoggen behöver vara kortare. Se bara till att anpassa farten efter känslan i kroppen – de allra flesta är snabbare på eftermiddagen än direkt när de vaknar.

Frukost innan eller efter?

Nej, du behöver inte äta innan om det är en lätt runda du planerar, men många löpare upplever att de får ut mer av rundan om de har stoppat något litet och lättsmält i magen innan de ger sig ut. Kanske en frukt eller en smoothie och en kopp te eller kaffe kan göra att du njuter ännu mer av din löptur? Skulle du planera en längre runda är det klokt att ha tänkt igenom energiintaget innan så att du inte går helt tom på energi. Då kan det vara en god idé att ställa klockan lite tidigare och äta en ordentlig frukost innan.

Var beredd på att det kan kännas lite kantigt och segt i kroppen de första gångerna innan du har vant dig vid morgonträning. I så fall kan det kan vara en bra idé att promenera några minuter innan du börjar springa för att värma upp kroppen.

 

Lycka till!

 

Text: Lisa Beskow

 

Mer om Träning