Från periodare till året-runt-löpare
Springer du bara på semestern? Eller är du en vår- och sommarlöpare? Låt det här bli året när du håller i din löpform ända till nästa sommar. Här är tipsen som får dig att älska vinterlöpning.
Du är inte ensam om att skippa löpträningen under höst och vinter. Dedikerade maratonlöpare och runstreakare gör sin grej året runt. Men vi är många motionärer som helt slutar springa när temperaturen understiger 10 grader. Här kommer ett hett tips, vänta inte till april innan du knyter på dig löparskorna igen, du minns väl hur jobbigt det är att börja om från noll, år efter år.
Andra anledningar till att hålla igång löpträningen är att det är billigt. Jo, det går ju givetvis att köpa de senaste skorna, investera i den dyraste löparklockan och de där grymma löparkläderna som du har gått och sneglat på. Men det är verkligen inte nödvändigt. Dessutom stärker du immunförsvaret. Forskning visar att löpning (och träning i stort) i lagom mängd ökar din motståndskraft. Att träna utomhus är såklart bättre än att träna tillsammans med andra på ett svettigt gym. Är det kanske i år du helt skipppar gymkortet och bara tränar utomhus?
Det kan såklart kännas lockande att sitta inne och kura i höstmörkret och vinterkylan. Men att springa ute året runt – även om det bara är en kort runda en gång i veckan gör gott för både kropp och själ. Sänk kraven och fundera inte så mycket på tempo och distans, det viktiga är att du kommer ut. Att mysa hemma i soffan hinns med det också. Här får du några tips som gör det lättare att komma ut.
1. Sänk tröskeln: Den kanske viktigaste punkten av alla. Du behöver inte springa fem, tio eller femton kilometer – eller hålla ett visst tempo för den delen. Bestäm dig bara för att gå ut och springa lite och se var det landar. Ta det som det kommer. Du kanske är ute i fem minuter – eller 30. Lite är bättre än inget. Det är enkel matematik.
2. Ladda med dagsljus: Dagarna blir kortare och kortare och att gå ut på en löprunda i mörkret efter jobbet kan kännas tungt. Planera istället in en löprunda på lunchen och fånga samtidigt lite välgörande dagsljus. Dubbel hälsovinst med andra ord.
3. Egentid: Hör du till dem som stressar mycket när julen närmar sig. Då kan en liten löprunda vara räddningen. Här får du tid att lyssna på favoritpodden eller kanske en spännande ljudbok. Ett tips kan vara att ha en bok som du bara får sätta på när du ska ut och springa – ju mer spännande boken är, desto mer kommer du att längta efter din löprunda.
4. Känslan efteråt: Det är ju faktiskt inte alltid så att löpning är skönt just i stunden. Men vi är nog alla överens om att känslan efter ett löppass är magisk. Kändes det kanske extra tungt innan du gav dig iväg, eller var det riktigt busväder? Då maxas den sköna känslan. Go go go!
5. Spring med vänner: En lugn mysjogg i prattempo tillsammans med kompisen är ju ett ypperligt sätt att få tid att prata av sig. Och varför inte avsluta löprundan på ett fik med en stor kopp kaffe eller te och en mumsig bulle. En annan aspekt av det här är att du som har bokat upp en tid med en vän, har svårare att hoppa över träningen.
6. Du bygger pannben: Du som trotsar kyla, vind, snö och is blir mentalt starkare eftersom du övervinner allt motstånd. Alla dina träningspass till våren kommer att kännas så mycket lättare, tänk när solen skiner – då kan du ju inte tacka nej till en löprunda.
7. Spring lopp i vår: Håller du igång din löpning under vintern så kan du lätt spontanamäla dig till ett lopp i vinter eller tidig vår om andan faller på. Eller ännu bättre - anmäl dig till ett vårlopp redan nu så har du moroten som får dig att hålla i träningen.
Är du nybörjare – eller har haft en väldigt lång period utan löpning?
Börja lite smått nu, trots att det känns tungt. Tänk att du går ut på en promenad, men lägger in några minuter då och då med jogg. Sedan låter du joggminuterna bli fler och fler vecka efter vecka. Låt progressionen ta tid. Tänk vilket härligt flow du kommer att vara i när våren kommer - då är de jobbiga "kom-igång-passen" redan gjorda.
Av Kristina Lager
Psst, jag kommer att springa ute minst en gång i veckan hela vintern. Inte långt. Inte snabbt – men jag kommer att göra det.