Bibehåll motivationen när loppen ställs in

Flera av de stora internationella loppen har ställts in på grund av coronaviruset covid-19. Förra veckan beslutade svenska regeringen att förbjuda folksamlingar med fler än 500 deltagare vilket har gjort att flera svenska långlopp, till exempel Göteborgsvarvet och ASICS Premiärmilen har ställts in. Tillhör du dem som har tränat mot ett lopp som ställts in? Eller är du en dem som planerade att anmäla dig till ett lopp, men som nu avvaktar och följer utvecklingen innan du köper en startplats? Låt inte de inställda loppen komma mellan dig och din löpträning! Här kommer tips på hur du bibehåller motivationen trots osäkerheten kring huruvida flera av långloppen blir av eller ej.

1. Hitta ditt ”varför”. De flesta löpare har ett djupare mål med sin löpträning än mållinjen på ett lopp. Ta några minuter och fundera kring varför du löptränar. Tränar du för att stärka den fysiska hälsan, för att få en stunds egentid i en pressad vardag, för att lindra ångest, för att du blir på bättre humör, för att testa kroppens gränser, för att orka med jobbet, för att få energi till familjelivet? Oavsett vilket ditt ”varför” är, så är det i det du hittar kraft och energi när saker och ting inte blir som du har tänkt dig.

2. Grundträning. Kanske blir detta ett gyllene tillfälle att verkligen stärka upp och lägga en perfekt träningsgrund. Istället för att fokusera på att toppa formen så bygger du det stabila fundament som resten av din träning kommer att vila på. Visste du att du kan vinna på att köra flera månaders grundträning?

3. Ta hjälp av digital motivation. Det finns oändligt många olika utmaningar att köra online. Det finns alldeles säkert en som skulle passa just dig! Kör en runstreak, följ ett träningsprogram, anmäl dig till ett virtuellt lopp, eller utmana en vän eller kollega. Om din löpargrupp har ställt in träningarna kanske ni kan peppa varandra online istället? Det finns många möjligheter att vara tillsammans även under social distansering.

4. Hitta nya vägar. Tillhör du en av dem vars löpträning ser likadan ut varje år? Du tränar mot samma lopp, efter samma typ av upplägg. Kanske är det nu du testar något helt nytt. Kanske byter du ut asfaltslöpningen mot löpning på mjuka skogsstigar. Kanske har ditt gym stängt så att dina intervaller på löpband får köras på grusväg istället? Vem vet, kanske hittar du nya rutiner som blir en del av ditt nya löparjag.

5. Bryt ihop… men kom igen! Det är okej att bli jättebesviken när en utmaning som du sett fram emot, visualiserat och tränat för plötsligt inte blir av. Deppa några dagar, men kom tillbaka! 

Sist, men inte minst: tappa inte det stora perspektivet. Just nu har vi ställts inför en global jätteutmaning. Kanske är du orolig och rädd. Kanske är du besviken på hur begränsat livet är för tillfället. Låt löpningen bli ditt ankare. Spring lugnt och långsamt och låt tankarna flöda när du behöver en stunds meditation. Spring tills benen blöder när du behöver få ut oro och ilska. Sluta inte springa. Glöm inte hur otroligt viktigt fysisk aktivitet är för ditt fysiska och psykiska välmående. Och när vi är på andra sidan av detta så står vi där tillsammans på startlinjen igen – starkare än någonsin!

 

Text: Lisa Beskow

Mer om Träning