Rädda min idrott – Malin Sundström

Malin Sundström leddes in i tränarrollen 2005, då hennes sjuåriga son Simon ville börja med friidrott och löpning. Hon fann sig in i rollen och sitt ledarskap snabbt, utifrån egna erfarenheter som medeldistanslöpare genom hennes ungdomsår.

Våra evenemang skapar ekonomiska resurser och genererar goda förutsättningar till en daglig idrottslig verksamhet med god kvalité för såväl unga, äldre som elitaktiva.
Malin Sundström

Idag arbetar hon ideellt i IFK Lidingö med sju aktiva medel- och långdistanslöpare mellan 20 och 27 år, däribland hennes son Simon - idag framgångsrik medel- och långdistanslöpare. Allteftersom gruppen utvecklats och viljan blivit större, har även Malins engagemang växt och tillsammans vill de utforska hur bra de kan bli. 

Den nationella idrottsrörelsen är numera hennes vardag. En plats där hon verkar och utvecklas tillsammans med sina aktiva - mot kortsiktiga såväl långsiktiga mål genom motivation och självledarskap som räcker långt, även utanför idrotten.

 - Vi gör det tillsammans. Killarnas målsättningsarbete skapar självinsikt hos dem själva: Vad vill jag? Vad behöver jag göra? Hur ska jag göra det? Vilka utmaningar finns? Vi strävar mot upplevelse av självbestämmande, tillhörighet och kompetens därför att det skapar en motivation som räcker långt, även utanför idrotten. En typ av motivation som får oss att må bra, berättar Malin.

Deras målmedvetna långsiktiga elitsatsning kräver inte bara deras egna inre mentala investering utan även ett visst stöd utav klubben, i form av bland annat gott tränarskap och ekonomiska förutsättningar.
Malin Sundström

Idrottsevenemangen i Sverige har stor betydelse för att vår svenska klubb-tradition skall vara levande och fortsätta vara en drivande faktor för folkhälsan. För att många av arrangemangen ska gå runt, anordnas de med ideell kraft från aktiva och föräldrar i klubbarna. För Malin ligger Lidingöloppet allr  närmast. Ett evenemang som årligen lockar 60.000 löpare. Ett lopp som också hennes son Simon, idag 22 år - har sprungit i 17 år.

 - För de aktiva är Lidingöloppet en årlig tradition, där den mentala styrkan prövas i backarna. Som yngre var Simon aldrig högst upp på pallen, men det sporrade honom vidare och ledde till två vinster i M22 på 15 km, 2018 och 2019. För gruppen har det varit ett mål att varje år förbättra sin terrängtid, som ett led i utvecklingen mot goda tider på friidrottsbanan eller gatlopp. Deras målmedvetna långsiktiga elitsatsning kräver inte bara deras egna inre mentala investering utan även ett visst stöd utav klubben, i form av bland annat gott tränarskap och ekonomiska förutsättningar. Klubben vill kunna bidra till vägen mot att de elitaktiva ska kunna nå sina individuella mål och drömmar, ända upp till internationell framgång. 

Lidingöloppet och många andra evenemang, berättar Malin - skapar ekonomiska resurser och genererar goda förutsättningar till daglig idrottslig verksamhet med god kvalité för såväl unga, äldre som elitaktiva och har en värdefullt plats i vårt samhälle.

Text: Sara Holmgren

Mer om Tävling