Loppet där du skapar din egen utmaning
– STHLM Loop är ett sjukt roligt koncept, säger Tobias Ekvall, ambitiös hobbymotionär som driver podden Hårdare träning. Tobias gillar tuffa utmaningar – vilket också visade sig under förra årets STHLM Loop.
STHLM Loop är loppet där du väljer själv hur långt du vill springa. Det finns tre loopar att välja, 2,1 km, 4, 2 km och 5,0 km. Därefter väljer du hur många varv/starter du vill göra. Du måste springa ett varv på under 30 minuter för att få starta på nästa varv – och du kan, om du orkar, delta i hela 10 starter och alltså springa 10 varv på din loop. Läs mer om konceptet STHLM Loop här. Förra året fanns även en fjärde loop på hela 6,7 km. Och det var den Tobias sprang.
– Jag ville ha en riktig utmaning. På papperet skulle kanske femman passat mig bättre. Jag insåg att jag kanske inte skulle klara 10 varv på 6,7 km loopen, men jag ville göra ett försök. Om jag höll 4.25 min/km så fick jag kanske 30 sekunders vila.
Hur gick det?
– I början gick det lite snabbare men sedan låg jag mer och mer på gränsen. Jag klarade sju varv, tror att jag sprang cirka 55 kilometer. Jag har aldrig tidigare sprungit en ultra i så högt tempo. Det gick fantastiskt de första sex varven – sen när jag var ute på det sjunde varvet blev benen bara som cement och krampade.
– Jag kan tyvärr inte vara med på årets lopp – men om, så hade jag kört femman för att hinna njuta lite med de andra. Jag gillar verkligen grejen att alla samlas i en inhägnad som man gjorde innan man gav sig ut på nästa start. Där finns tid att vara social. I vanliga fall när man springer långpass – eller tävling så hänger man med dem som håller samma tempo. Här kunde man träffa alla och ”fika” var 30:e minut.
Även Sofia Olofsson som sprang 4,2 km loopen förra året poängterar det sociala med STHLM Loop.
– Stämningen var fantastisk! Vi var några stycken som samlades och pratade lite mellan looperna och det var väldigt roligt. Alla funktionärer var också fantastiska och hejade på under loppet. Det bästa med loppet är att det är så annorlunda mot andra lopp, berättar Sofia.
STHLM Loop utmärkt även för dig som vill promenera
– STHLM Loop har även loopar som passar dig som vill ta det lugnare – ja, faktiskt även för dig som vill gå. Väljer du 2,1 kilometersloopen funkar det utmärkt att gå lite raskt, en power walk helt enkelt, och du hinner ändå få en kort vila innan du ger dig ut på nästa varv. Så varför inte ge dig själv en promenadutmaning och gå 21 kilometer i en härlig gemenskap, säger Sophie Ottosson, projektledare för STHLM Loop.
Tobias Ekvalls tips till dig som ska springa årets STHLM Loop:
- Hitta din egen utmaning. Är det att slå distansrekord? Eller att köra ett träningspass på fem loopar där du utmanar dig i tempo?
- Slå följe med några som springer din loop och håller ett för dig bra tempo. Då kan ni snacka ihop er och pusha varandra.
- Inspireras av andra och mingla.