Se sändningen från Premiärhalvan, lördag 20 april 10.30

Veckans löpare: Nu har jag tid att slipa på mina svagheter.

Möt löparen Lars Ljungquist. Löpcoachen och maratonlöparen som njuter både av lugna långpass, och stenhårda intervaller på löparbanan. Han imponeras av nybörjare som hoppar på löpargrupper och ställer upp i lopp – och att se människor utmana sig själva och utvecklas. Dessutom njuter han av att se Eliud Kipchoge springa.

Vem är du?
– Jag heter Lars och är 45 år. Jag bor med min fru Anna och dotter Rebecka i Hägerstenshamnen i Stockholm. Jag är konsult på CGI och jobbar som projektledare i stora IT-relaterade förändringsprojekt.

Hur länge har du löptränat?
– Jag har nästan alltid varit aktiv i olika sporter. När jag var yngre var det främst fotboll, men jag sysslade även med friidrott, längdåkning och lite basket. Efter några år av mer studier & jobb och mindre fysisk aktivitet startade min ”löparkarriär” med att jag, lockad (eller lurad) av en kollega, sprang Göteborgsvarvet. Detta var 20 år sen och allt sedan dess har jag tränat löpning och sprungit lopp.

Vilken löpträning gör dig lyckligast?
– Jag har två favoritpass:

  • Det ena är långpass där jag springer i lugn fart och njuter av att kroppen funkar och dessutom kan få den väldigt sociala aspekten av löpning eftersom jag kan prata med mina träningskompisar.
  • Sen är jag också väldigt förtjust i intervaller på löparbana. Här lockas jag av det ”exakta formatet”, d v s man vet att varje varv är precis 400 meter, inte 398 eller 402. Jag får verkligen direkt och tydlig respons på dagsform och hur jag ligger till i min träning.

Vad vill du bli bättre på i din löpning?
– Eftersom det just nu inte finns många lopp känner jag att jag har lite mer tid att slipa på mina svagheter. För mig är styrketräning något som inte alltid får supermycket utrymme, men nu försöker jag få till åtminstone ett tufft styrkepass per vecka. Med åren är ju även rörlighet något som kräver mer tid för att kroppen ska fortsätta ställa upp på den mängd löpning som jag vill kunna ligga på över tid.

Vem är din förebild inom löpning
– Jag tycker Eliud Kipchoge har världens vackraste löpsteg så han är absolut en förebild. Sen inspireras jag också av alla nybörjare som vågar träna i grupper och ställa upp i lopp – det är verkligen kul att se människor som utmanar sig och utvecklas utifrån sina egna förutsättningar.

Vad uppskattar du mest hos en träningskompis?
– Glädje, humor och lite lagom självdistans. Visst är det kul att kunna sporra varandra och det får gärna finnas ett mått av tävlingsinstinkt – men man måste alltid kunna skratta tillsammans och även prata om andra saker än träning.

Vilken löparpryl klarar du dig inte utan?
– Det här var den enklaste frågan – helt klart min löparklocka! Den är alltid med på alla pass och tävlingar.

Vad äter du helst innan ett långpass?
– Vad gäller frukost så är jag nog jordens vanemänniska! Det blir samma frukost som vanligt, yoghurt och smörgås med ost – och kaffe såklart! 

Vilket ord representerar bäst det du känner för löpning?
– Oj, det var svårt att lyfta fram bara ett ord… Men det får nog bli ”meditation”. Det finns inget som gör så gott för välbefinnandet som att ta på sig löparskorna och ge sig ut på en runda för att samla tankarna, bli av med stress, spänningar och aggressioner. När humöret inte är på topp gör löpningen mig mer harmonisk, till glädje för både mig själv och min omgivning.

Vilket mantra tar du till när det är tufft på träning/tävling?
– ”Lätt och snabb”. Sen brukar jag också tänka att alla andra runt omkring mig är minst lika trötta eller ännu tröttare.

Vilken är den bästa effekten som löpningen har haft på dig?
– Som jag sa tidigare är löpningen mitt sätt att få mental återhämtning i vardagen. Sen har det såklart också gett massor av positiva fysiska effekter. Sist men inte minst har jag genom löpningen fått många fina vänner.

Vilket var ditt senaste lopp – och hur gick det?
– Så här i Coronatider är det ju lite sparsmakat med tävlingar så i år har jag inte sprungit några ”riktiga” lopp. Därför får jag gå tillbaka till New York Marathon 2019, vilket var en helt fantastisk upplevelse. Jag och familjen fick en härlig semester i en stad som vi alla velat åka till och loppet blev kronan på verket. Det var inte mitt snabbaste maraton, men det i särklass bästa sett till känslan i loppet. Jag var stark hela vägen och kunde verkligen njuta av banan, publiken, vädret – ja allt!

Vilket är ditt nästa lopp?
– Jag är anmäld till Valencia Marathon i december och hoppas verkligen att det blir av. Annars får man se fram emot 2021 så får vi se vilka lopp det blir då.

Hur påverkar coronapandemin din löpning?
– Det har helt klart varit en speciell vår och sommar. Inga av de lopp eller löparresor jag hade på min lista för året har blivit av. Jag är även coach i TSM Running men vi har tvingats ställa in alla gruppträningar från mars och framåt. Som tur är har jag förmånen att ha träningskompisar att köra några pass i veckan med (ni vet vilka ni är; TACK!), viket gjort att jag ändå har tränat på bra och fått kontinuitet i löpningen även under dessa speciella omständigheter.

Berättat för Kristina A Lager

 

Mer om Veckans löpare