Veckans löpare: Jag andas löpning

Möt löparen Stefan Jensen. Han coachar i löpargrupperna TSM Running och WeWhoRun Club. Dessutom tränar han själv med klubben IF Linnéa, och längtar efter att de gemensamma resorna till maror runt om i världen ska komma igång igen. Nästa mål är Valencia Marathon.

Vem är du?
– Jag heter Stefan Jensen, är 48 år. Sambo med Sara Kvarfordh, vi bor på Lidingö, bara 700 meter från Karins backe. Jag jobbar som ekonom och kundkoordinator på Gerisale, Sauconys distributör i Norden.


Hur länge har du löptränat?
– Jag började träna så smått för drygt 14 år sedan som ett komplement till innebandyn. Märkte ganska snart att det var roligare att jaga km-tider istället för en liten vit plastboll. Jag sprang min första tävling 2006, Prag Halvmarathon och blev helt frälst av stämningen före, under och efter ett lopp. Det blev det perfekta sättet att uppleva nya platser och en morot att lägga till några extra växlar med träningen. Var i början dock helt övertygad om att maraton inte var något för mig, utan jag skulle hålla på med kortare sträckor – jag hade fel.16 maraton har det blivit hittills.

Vilken löpträning gör dig lyckligast?
– Alla pass har sin charm men variation är alltid härligt. Spelar egentligen ingen roll vad för typ av pass det blir, allt från korta intervaller till långa långpass går ner. Men när jag kommer till nya platser med mycket grönska och vatten blir det lite extra euforiska utslag på pulsmätningen. Sedan älskar jag också att springa lopp och har jag möjligheten att ersätta ett träningspass med en tävling är det guld! Det behöver absolut inte vara någon maxsatsning men stämningen kring lopp är alltid något extra.

Vad vill du bli bättre på i din löpning/träning?
– Skulle vilja bli bättre på det mesta, allt från backar till traillöpning men huvudfokus är alltid att få kontinuitet i träningen. Jag har nog haft alla löparskador som finns, plus några till och har aldrig fått springa ett helt år i sträck utan att ha blivit kraftigt begränsad av skador eller sjukdom. Vissa har varit utom min kontroll (t ex en ryggoperation och en ögonoperation) men ofta har det varit belastningsskador som kanske kunde undvikits om jag lyssnat bättre på kroppen samt alternativtränat bättre. Ett avslitet korsband från innebandyn med tillhörande operation har skapat en obalans i kroppen, det är något jag får leva med men troligtvis också en förklaring till allt strul med skador. Fördelen är att jag blivit mycket intresserad av kroppen och dess delar vilket bland annat resulterat i en massageterapeututbildning samt ett ständigt lärande inom rehab/prehab.

Vem är din förebild inom löpning/träning och varför?
– Jag får mycket kraft och inspiration från nära löparvänner som är jämnåriga eller några år äldre. Blir så glad när någon av dem sätter ett nytt PB eller genomför något riktigt utmanande. Kan hen så kan jag.

När det gäller just inspiration och sprida löparglädje har Anders Szalkai på något sätt varit med hela min löparkarriär. Från början var jag med som deltagare i hans löpargrupp TSM Running – sedan som ledare. Anders sätt att alltid vara närvarande samt se och ha tid för ALLA deltagare är beundransvärt.

Vad uppskattar du mest hos en träningskompis?
– Någon som orkar höra på när jag snackar och gärna snackar tillbaka! Vill helst tjöta igenom alla träningspass och tävlingar, ibland kan det vara lättare sagt än gjort. Helt klart lättare att få till en bra konversation på långpass än 200-ingar. Visst vore det bättre för min egen träning med mindre snack och mer hockey men man ska ju ha kul också. Det är nog också en av de stora anledningarna till att jag gillar att springa maraton. Deltagarna där är oftast mer snackiga (så länge de förstår svenska eller engelska) och det är ofta sådana möten man minns från tävlingar. Extra härligt är det när ett stort gäng från min klubb IF Linnéa åker på någon utlandstävling, då blir det bra med pepp både före, under och efter loppet.

Vilken löparpryl klarar du dig inte utan?
– De få gånger jag glömt klockan på ett pass har det känts naket och ovant. Behöver inte titta på klockan under själva löpningen men om är man en statistiknörd så vill man kunna tanka över passet när det är klart.

Vad äter du helst innan ett långpass?
– Det är små variationer som gäller året runt. Havregrynsgröt med blåbär och kanel samt ett ägg. Är det tävling så skippar jag ägget. Det som fungerade för Paula Radcliffe duger bra för mig.

Vilket ord representerar bäst det du känner för löpning?
– Glädje! Känslan som kommer under och efter ett pass är ett härligt beroende som man alltid vill återvända till.

Vilket mantra tar du till när det är tufft på träning/tävling?
– Stark, snabb, lätt! Är ganska lättlurad så det brukar fungera.

Vilken är den bästa effekten som löpningen har haft på dig?
– Från en liten sidohobby till att andas löpning varje dag. Bortsett från en och annan skada så har både kropp och knopp verkligen mått bra av världens bästa motionsform. Jag har fått se så många platser och träffat så många människor som jag aldrig skulle gjort om jag hade fortsatt i de gamla hjulspåren. Har verkligen hamnat i branschen, såväl yrkesmässigt som socialt. Speciellt som löpcoach så får man förmånen att ständigt träffa nya människor och känslan när man kan hjälpa till så att någon får en bättre löparupplevelse - priceless!

Vilket var ditt senaste lopp – och hur gick det?
– Polar Night Halfmarathon i Tromsö i början på januari. Spännande och annorlunda att springa ett lopp när solen inte går upp och på ett riktigt vinterunderlag i minusgrader. Tur att man sprang med dubbar, annars hade man hamnat i en snödriva när 180-graders svängarna dök upp. Inte direkt ett perfekt genomfört lopp men lyckades i alla fall bli 3:a i min åldersklass så en liten extra trofé kom hem i bagaget.

Vilket är ditt nästa lopp?
Högst oklart i dessa tider. Det finns ju ett gäng virtuella eller hybridlopp som jag säkerligen kommer genomföra. Stockholm Halvmarathon och Lidingöloppet är en tradition som jag gärna inte bryter. I loppkalendern har hela tiden huvudmålet varit Valencia Marathon i början på december. Det vore fantastiskt om det gick att genomföra på ett säkert sätt och någorlunda under normala förutsättningar. Vi är över 40 löpare från IF Linnéa som är anmälda så det finns alla möjligheter till att kunna bli en härlig upplevelse!

Hur påverkar coronapandemin din löpning?
– Jag saknar verkligen det sociala när klubbträningar, och mina träningsgrupper TSM och WeWhoRun Club lagts på is samt att knappt några lopp har kunnat anordnas. Tur i oturen så har jag kunnat använda tiden till att kurera min trilskande häl så det har blivit mycket alternativträning och endast kortare löpturer. Jag har också blivit ett med crosstrainern och ser faktiskt fram emot mina 3-timmars långpass på lördagar. Brukar hinna med åtminstone 4 avsnitt av någon tv-serie per gång.

Berättat för Kristina A Lager

Mer om Veckans löpare