"Jag blir förbannad när jag springer trail"
Möt elitlöparen Malin Skoog. Hon älskar tuffa tröskelpass och att springa distanspass med sonen Mason i löpvagnen. Andra kvinnor som lyckas kombinera elitkarriär med familjeliv inspirerar henne.
Vem är du?
– Jag heter Malin Skoog och är 32 år. Jag bor i Umeå med min sambo Ahmed och vår son Mason, snart två år, plus en hund och en katt. Jobbar som distriktssköterska på en Hälsocentral.
Hur länge har du löptränat?
– Jag har sprungit sedan jag var liten, min pappa var en duktig löpare (LG Skoog – reds anm.) så fick hänga med på alla hans tävlingar som barn och alltid tyckt att det varit roligt. Under tonåren var det bara fotboll som gällde, men när jag blev färdig sjuksköterska som 21 åring lade jag ner fotbollen och började springa igen.
Vilken löpträning gör dig lyckligast?
– Jag älskar tröskelpass, gärna längre tröskelpass typ 3 x 5 km eller 10 km tröskel. Man springer snabbt men det känns hanterbart och jag blir sådär härligt trött efteråt. Sen tycker jag också att det är kul att ta med sonen i löpvagnen på mina distanspass, då har tempot mindre betydelse, är han vaken så springer vi bland djur eller där det finns mycket bilar och traktorer.
Vad vill du bli bättre på i din löpning/träning?
– Jag vill utveckla min snabbhet! Är väldigt uthållig i grunden men inte så snabb på kortare distanser.
Vem är din förebild inom löpning/träning?
– Oj vad svårt, jag har ingen specifik förebild inom löpning. Inspireras av många kvinnor som kombinerar sin elitidrott med familjeliv. I Sverige har vi just nu väldigt många duktiga kvinnliga löpare som inspirerar mig på olika sätt.
Vad uppskattar du mest hos en träningskompis?
– Jag springer oftast ensam men får ibland med mig någon träningskompis. Det jag uppskattar mest är väl en träningskompis som är flexibel, positiv och peppande. Det är kul när man kan hjälpas åt att hålla tempot på intervaller eller tröskelpass, sen föredrar jag alltid sällskap på långpasset! Så tråkigt att springa långt och i lugnare tempo ensam.
Vilken löparpryl klarar du dig inte utan?
– Garminklockan! Måste ha koll på distans och km/tid.
Vad äter du helst innan ett långpass?
– Jag äter samma frukost varje dag i stort sett, havregrynsgröt med jordnötssmör och banan. Inte jätterolig frukost men har så känslig mage så vågar inte experimentera så mycket.
Vilket ord representerar bäst det du känner för löpning?
– Glädje! Jag älskar att springa, nästan ännu mer nu efter att jag fått barn. Löpningen är viktig för mig, det är min egentid, jag blir gladare, piggare, mer effektiv på jobbet och helt klart en bättre och trevligare mamma och sambo.
Vilket mantra tar du till när det är tufft på träning/tävling?
– Jag försöker alltid att tänka positivt, tänker att plågan är kort och att det snart är över.
Vilken är den bästa effekten som löpningen har haft på dig?
– Jag blir gladare och mer harmonisk.
Vilket var ditt senaste lopp – och hur gick det?
– Jag sprang ett 10 km traillopp i Umeå. Jag gillar inte att springa trail, blir bara förbannad när det inte går att springa på snabbt, är helt enkelt för dålig att springa i svår terräng. Men blev en vinst, tur det.
Vilket är ditt nästa lopp?
– Jag ska springa en halvmara i Anderstorp 13/7.
Hur påverkar coronapandemin din löpning?
– Inte särskilt mycket, tränar på som vanligt och min pappa LG och klubb IFK Umeå har varit duktiga på att ordna mindre testlopp. Men såklart tråkigt när det inte funnits några större tävlingar att springa. Men nu har vi en rolig sommar och höst att se framemot med massor av tävlingar.
Hur ser en normal träningsvecka ut för dig?
– Dom ser lite olika ut beroende på om det är under grundträningsperioden eller tävlingssäsongen. Men vecka 24 såg min träningsvecka ut såhär (med fokus på Anderstorp halvmaraton 13/7):
- Mån: distans 50 min
- Tis: distans 60 min
- Ons: Canovainspirerat tröskelpass: 3 x 5 km med 1 km löpvila (5 km i 3.45 min/km – vilokm på 4.20min/km)
- Tors: Distans 40 min
- Fre: Vila
- Lör: Splittad 10 km (4-3-2-1 km) Vila 2 min jogg mellan varje intervall.
- Sön: Långpass i terräng-mjukt underlag 100-110 min.
Följ Malin på insta @malinskoog
Berättat för Kristina Lager