Se sändningen från Premiärhalvan, lördag 20 april 10.30

Vad händer i kroppen under en graviditet ?

Det är inte bara magen som blir större - inuti kroppen händer saker när man blir gravid. För den som fortsätter träna kan det vara bra att veta exakt vad det är som egentligen pågår.

Hormonella förändringar
De kvinnliga könshormonerna ökar i kroppen och detta påverkar bland annat kroppens glatta muskulatur som slappnar av. Glatt muskulatur finns i kärlväggarna och när de slappnar av sker cirkulationen långsammare.Mer blod kan då stanna kvar ute i kroppens vävnader och ödem och åderbråck kan uppstå.Ödem kan klämma på nerver vid till exempel handleden.
Kalciumomsättningen ökar också och etersom kalcium är viktigt för musklernas förmåga att dra i hop sig finns det en risk för kramp.

Kramp kan också bero på en mängd andra saker , till exempel trötta muskler, för lite vätska i kroppen. För att undvika kramp bör du därför se til att äta ordentligt med kalcium, dricka ordentligt med vätska och stretcha regelbundet.
Även en felaktig kroppshållning kan indirekt leda till kramp. En felaktig kroppshållning leder till överbelastning som tröttar ut muskler och kramp uppstår.
Träning, och då speciellt styrketräning stärker muskler och ger en ökad kroppskännedom vilket kan hjälpa dig att hitta rätt kroppshållning .

Hormonet Relaxin som produceras de sista tre månaderna av graviditeten gör också att leder och ligament luckras upp . Detta sker för att fostret lättare skall kunna födas ut. Alla leder och ligament i hela kroppen påverkas och lederna blir rörligare.
Lederna hamnar lättare i ytterlägen, vilket man bör ta hänsyn till när man tränar.
Bäckenet blir mer instabilt i och med uppluckringen av leder och ligament och risken för felbelastning ökar , därför är det mycket viktigt att stärka upp musklerna runt bäckenet. Smärta i samband med uppluckring av bäckenets leder kallas foglossning.

Hjärta och cirkulation

Kroppens behov av syre och näring ökar, vilket leder till en rad omställningar i kroppen . Blodvolymen ökar med upp till 50 procent, ungefär två liter. I blodet finns de röda blodkropparna som transporterar syre och när de blir fler ökar också kroppens syreupptagningsförmåga.
De röda blodkropparna som transporterar syre ökar inte i samma omfattning som blodplasma. Man kan säga att blodet späs ut och även om den totala blodvolymen ökar så sjunker hemoglobinvärdet, vilket är , eftersom att det är hemoglobinet som innehåller järn , ett mått på järnhalten i kroppen sjunker.
Det beror på att fostret använder sig av mammans järndepåer. Känner du dig trött och yrslig kan det bero på järnbrist.
En ökad blodmängd, ökat syrebehov och "slappare " blodkärl gör också att vilopulsen stiger.
Barnet i magen trycker också upp en viktig andningsmuskel , diafragman högre upp i brösthålan.

  • Detta kan upplevas som att du får svårare att andas och att du snabbare blir trött när du tränar .

    Ämnesomsättningen stiger.
    Ditt barn behöver närng och din ämnesomsättning höjs ungefär 300-500 kilokalorier per dygn.
    Energibehovet består främst av kolhydrater och för att den gravida kvinnan inte ska drabbas av blodsockerblues så är det viktigt att äta regelbundetunder dagen , helst var tredje timme.
    Att äta lite fler gånger är också bra för att motverka illamående.

  • Tänk på att äta varierat och näringsrikt !

    Tyngdpunkten förskjuts framåt
    Detta ökar belastningen på ländryggen och smärta i ländryggen är inte helt ovanligt vid graviditet.

  • Träning med fokus på rörlighet och styrka i ryggen är därför viktigt .