Därför luktar träningkläder ofta illa

Träningskläder I syntetmaterial stinker mer än naturmaterial som bomull. En sanning som många redan förnimmat och som nu även holländska forskare kunnat visa. Förklaringen är en bakterie som när den växer till i träningskläderna framkallar en odör som ibland kan vara svår att tvätta bort.

Vänta inte med att tvätta träningskläderna. Ju snabbare de tvättas ur, ju färre överlevande stinkande mikrokocker.

Det holländska forskarteamet ledda av Chris Callewaert beskriver i sitt Microbial Odor Profile of Polyester and Cotton Clothes after a Fitness Session hur de letat efter vad det är som gör att vissa träningskläder stinker.
Sedan tidigare känner man till att det är corynebakterier som finns naturligt på huden som orsakar illaluktande svett.  
Men när de holländska forskarna undersökte använda träningskläder fanns det inte några corynebakterier i textilierna.
Däremot kunde näsorna i testpanelen konstatera att använda träningskläder i syntetmaterial stank mer än de i bomull.
Jakten fortsatte i mikroskop där man hittade orsaken.

Mikrokocker, svåra att se med blotta ögat

En bakterie av typen mikrokocker frodades i syntetmaterialen medan den inte trivdes i bomullen. 
Den stinkande bakterien finns naturligt på människans hud men inte i det antal som snabbt växer till sig i syntetfibrerna. När man nu vet vad det är som luktar finns också bättre möjlighet att göra något åt det.
Men mikrokocker är härdiga, klarar både låga och höga temperaturer och kan överleva länge på nästan ingenting. En vanlig tvätt kanske klarar en del och får bort lukten från stunden, men risken är att överlevare finns kvar och som snart börjar föröka sig igen när de får smaka svett. 
Forskarteamet menar att textilindustrin nu har kunskap för ta fram bättre designade fibrer som inte gynnar bakterietillväxten. Bomullsfibrerna är i det fallet fortfarande överlägsna modern teknologi.
Ett annat råd är att inte vänta med att tvätta träningskläderna. Ju snabbare de tvättas ur, ju färre överlevande stinkande mikrokocker.
Eller att börja träna i den där gamla bomulls-t-shirten igen.