Behöver vi verkligen extra vitaminer?
Äter du extra vitaminer, tar en pillerburk i hälsohyllan när du handlar, väljer mineralvatten med tillsatta vitaminer? Kanske inte för att du vet att du behöver utan mest för säkerhets skull. För att det verkar nyttigt.
Vi bad kostrådgivaren Sophia Sundberg att reda ut vad som gäller om vitaminer - och om vi verkligen behöver ta extra av allt.
Vitaminer ett av de mest använda tillskotten hos både icke tränade, motionärer och elitidrottare. De finns att köpa överallt, i hälsokostaffärer, apotek och i livsmedelsbutiker. De är oerhört viktiga för oss och vi skulle faktiskt dö utan dem. Till och med en liten brist på något av dem försämrar vår hälsa och prestation.
Tillhör du ja eller nej-gruppen?
Men frågan är: behövs tillskott? Eller räcker de som vi får i oss via maten?
Svaret blir både ja och nej.
• Äter du en varierad kost räcker oftast mängden vitaminer för att undvika brist.
Men det finns de som:
• Äter väldigt enformigt och äter mycket hel- och halvfabrikat. Dessa personer har svårt att få i sig mängden som behövs och kan därför behöva tillskott.
• Vill gå ner i vikt kan vara i behov av tillskott eftersom det totala energiintaget är mindre än i vanliga fall blir självklart vitaminintaget för litet.
•Tränar på en högre nivå är också en grupp som kan vara i behov av tillskott.
Skillnad på vitamin och vitamin
Definitionen på ett vitamin är ”ett livsnödvändigt organiskt ämne som vi inte kan producera själva”, med andra ord, ett ämne vi måste få i oss via kosten.
Definitionen stämmer dock inte helt, eftersom vissa vitaminer faktiskt kan tillverkas av andra ämnen i kroppen. Ett exempel är D-vitamin som vi kan tillverka från kolesterol med hjälp av solljus.
Vitaminer delas in i fettlösliga: A,D,E och K, samt vattenlösliga där alla B-vitaminer och vitamin C ingår. Det som skiljer fettlösliga från vattenlösliga är att de fettlösliga har en mer övergripande betydelse i ämnesomsättning genom att de styr och reglerar kemiska reaktioner snarare än att delta i dem fysiskt. De vattenlösliga deltar direkt i ämnesomsättningen.
Var hittar vi då dessa vitaminer i vår kost?
A-vitamin: Finns i animalier där de rikaste källorna är lever och leverprodukter, men det finns även i ägg, mjölkprodukter, fisk och kött. Vegetabilier som spenat, morötter, paprika och tomater innehåller ämnen som i kroppen kan omvandlas till A-vitamin. Spelar roll i immunförsvaret.
• Vitaminet bör inte överdoseras då det kan resultera i benskörhet.
D-vitamin: Är egentligen inget vitamin utan ett hormon som vi får när vi utsätts för solljus. Under vinterhalvåret är det lättare att få D-vitaminbrist och eftersom D-vitamin endast finns i begränsade livsmedel som leverprodukter, fet fisk och mjölkprodukter kan ett tillskott vara nödvändigt. D-vitamin är viktigt för immunförsvaret
E-vitamin: Är mest känt som en antioxidant och kan spela roll i återhämtningsprocessen. Källor är bland annat feta vegetabiliska livsmedel som nötter, mandlar och oljor som till exempel solrosolja.
K-vitamin: Är viktigt för uppbyggnad av skelettet och för blodets förmåga att koagulera. Det ser alltså till att blodet slutar rinna om vi till exempel skär oss. Bra källor är gröna grönsaker som broccoli, brysselkål, spenat, surkål och syrade grönsaker.
B-vitaminerna: Behövs alla i stora drag för ämnesomsättningen av kolhydrater, fett och proteiner och finns i de flesta livsmedel. Äter du en varierad kost av kött, fisk, fågel och vegetabilier täcker du dagsbehovet.
C-vitamin: Har många viktiga funktioner i våra kroppar. Dels behövs det för att immunförsvaret ska fungera på rätt sätt. Det är även viktigt för att underlätta järnupptaget från vegetabiliska livsmedel.
Brist är väldigt ovanligt.
C-vitamin finns i frukt, grönsaker och bär. Bland de bästa källorna är svarta vinbär, nypon, jordgubbar, nässlor, kiwi och de flesta sorters bär.
C-vitamin är idag det populäraste tillskottet. Experter anser dock att naturliga källor är de bästa då dessa inte innehåller megadoser som de flesta tillskott gör.
Summeringen blir att äter du en tillräcklig och varierad kost behöver du inte oroa dig över att behöva tillskott, men tror du att du äter lite eller väldigt ensidigt är situationen en annan.
Artikelförfattaren Sophia Sundberg är diplomerad kostrådgivare, certifierad löptränare
samt har en magisterutbildning i idrottsvetenskap med inriktning mot idrottsmedicin.