Slöingeman - preparations

Imorgon är det Ironman i Kalmar och jag kommer inte att vara där. Jag valde och funderade länge på vad min säsongsavsutning borde vara och Kalmar är ett grymt skönt lopp med både hjärta och arrangörs-'muskler'. Men det kändes inte rätt i år. Funderade ett tag på Swedeman - som gick förra helgen - men det kändes heller inte som det jag ville göra även om det var närmare rätt.

Jag ville, igen, göra något personligare och mer centrerat kring de miljöer jag kan och tränar i dagligdags, men ändå något utanför bekvämlighetszonen. Typ en Xtreme triathlon ala Norseman, Celtman, Swissman, men hemma på nåt vis. Vi har ju inga berg, dock, men kanske att man inte måste ha det. Så jag gjorde som jag alltid gör - jag ritade lite streck på en karta, band ihop de lokala guldkornen med blå, gula och röda streck - och si, Slöingemannen hade fötts. Nästa helg är det dags. Jag lade upp det som ett publikt event men inte helt oväntat är det bara jag som anmält mig ännu.  

Logistiken börjar hur som helst klarna. Då det ser ut som det mest bara blir jag själv som kör kommer jag att sikta på att genomföra hela klabbet osupportat; och för att få det att funka har jag flyttat transitionen till löp från Truedsfällan, där jag från början hade lagt den, ner till Båstad station. Truedsfällanbacken är en av södra Sveriges styggaste cykelbackar och den har jag såklart kvar på slutet men det blir en mil fin avrull efter klättringen ned till stationen; och löpningen kommer därmed att börja med en fin klättring tillbaka upp på Hallandsåsen igen - en annan väg upp såklart. Efter en mil på blandade småvägar och ett skogsbesök faller man in på  Skåneleden vid Rasta Hallandsås.

Grundtanken bakom utflykten är alltså att gräva där jag står och göra precis det jag vill göra, dvs utforska mina gränser och knyta ihop de trådar av fina miljöer jag har omkring mig. Fjorden. Vägarna i Halland. Fina vandringsleder. Just den här idén har grott i mig länge men det är så mycket man vill göra och så lite tid att realisera allt på.   

Start blir klockan 05:00 lördag den 25/8 på Utholmen, Gottskär. Det blir drygt fyra km simning i Kungsbackafjorden, mellan de fyra stora öarna och så upp ur vattnet vid Gårda brygga. Den här simningen är helt suveränt bra i sin enkelhet. Öppen och ruff i ungefär halva sträckningen, isolerad och fantastiskt naturskön i mitten. Därefter cykel, tjugo mil med drygt tvåtusen höjdmeter -  såväl längs kusten som på fina smala inlandsvägar genom Åkulla bokskogar och andra favoritområden; små ofta kuperade asfaltsvägar med lite trafik och genom härliga naturmiljöer. Jag avslutar med en klassisk mongobongobacke upp på Hallandsås och så, som sagt, avrull ner till Båstad nya station. Därefter löpning uppför åsen igen och vidare på Skåneleden ut mot kusten, nedför genom Båstad till havet och sedan vidare upp på åsen ytterligare en gång, med en extra teknisk avslutning från tjusiga Hovs Hallar till idylliska Torekov.   
Träningen har plockat på helt ok de senaste veckorna, ingen storform i kroppen men heller ingen katastrof. Löpmängder på några mil per vecka. Lite spretig cykel och simmängd men sammantaget ändå godkänt - jag tror det kommer bli en riktigt bra och stört jobbig dagstripp. Rum är bokat i Torekov, fredag eftermiddag blir det lite utkörningslogistik och sen kör vi.  Hell yeah! 

Mer info om eventet finns här:
https://www.facebook.com/events/191802164820533/
(Och ja, det går fortfarande bra att hänga med om man mot förmodan tycker det låter som en bra idé)

Fotot är, courtesy of Redhorse Photo, från UltraTri Sweden 2013, som pga kass väder också simmades över fjorden, delvis på den rutt jag tänkt använda nästa helg.