Projekt Pilgrim

Så är det eftersäsong men inte direkt stiltje i träningen. Jag har haft en kort återhämtning efter Slöingeman men är nu på banan igen, och sjösätter så smått en sjuveckorsplan för framtida stordåd - men mer om den i något annat inlägg. Jag råddar också vidare med UltraTri nästa sommar och Sandsjöbacka Trail i januari; dessutom kör vi ett äventyrslöp i Sandsjöbacka Trails regi nu till helgen, en helt galen rutt genom det stora naturreservatets mest otillgängliga delar. Jobbar som banansvarig och löpledare och det kommer såklart att bli sjukt jobbigt och likaledes superskoj.

Men jag måste ha ett eget mål också; och efter experimentet Slöingeman spänner jag bågen lite till inför nästa säsong och sätter upp ett längre äventyr på ungefär samma premisser; dvs semi-autonomous tri från punkt till punkt genom Sverige. Den här gången laddar jag för 5x irondistans. Dvs 19.3 km simning, 900 km cykel och 211 km löpning. Det låter ju helt löjligt. Går det ens? Hur lång tid tar det? Var ska du sova? På de frågorna svarar jag: Jag vet inte exakt än.

Men jag skissar på start på Vinga med simning in till Askimsviken; det är fri och utmanande off-shore till en början, sedan genom fin skärgård. Cykel från Askim via Hjo och Siljansnäs till Ramundberget. Har pillat ihop en bra rutt på mindre vägar, först genom Halländska dalgångar, sedan över Västgötaslätten och Tiveden mot Värmlands skogar och Dalarnas sjöar. Och Jämtlands backar, berg och fjäll. Efter Ramundberget väntar fjäll-löpning, Helags-Sylarna är snäll led, över Sylpasset in i Norge är tuffare. På andra sidan mer fjällstigar, lite väg och sen över Skarvanpasset ut till lite mer väglöpning mot Trondheim. Målgång vid Nidarosdomen.  

Allt som allt ser det sjukt tilltalande ut - i mina ögon. Funderar på om det är görbart på 5 dygn, kanske-kanske inte. Räknar jag på mina komfortsiffror 2:30/hundring i simning, 25 km/h och kanske 7.5 km/h i blandad terränglöpning hamnar jag på 8 timmar simning, 36 timmar cykel och 30 timmar löp, dvs ca 16 timmar i rörelse per dag om det ska vara klart på 5 dygn. Tillkommer rasttid, mathandlingstid och ren vila. Man får tänka på att det i grunden är osupportat (även om jag såklart måste skaffa fram följebåt till simningen) och givet att vi pratar om öppna och allmänna vägar så måste man räkna med att sova också. Skissar på att boka stugor och stanna 6-8 timmar i respektive Hjo, Siljansnäs och Ramundberget för att äta upp mig och sova en stund. På löpningen kommer ju fjällstugor med jämna mellanrum så där får man stanna lite där det passar tänker jag. Den här sortens räkneövningar blir ganska akademiska - och tjusningen med att köra continuous är alltså att jag inte låser mig för dagsetapper utan tänker köra så 'bra' det går.

Kul! När kör vi då? Preliminärt tänker jag att start blir, ungefär, söndag den 30:e juni vid kl 04:00. Första veckan i juli har man mycket ljus att jobba med men vattentemperaturen har kommit upp lite och det värsta smältvattnet bör ha dragit undan från fjällen. Kanske. 

Tycker du att detta låter skoj och vill vara med och köra (någon etapp eller hela), vara med och supporta/dokumentera eller vara med som sponsor för eventet och synas i stjärnglansen sådär i allmänhet - så tveka inte, skrik i luren. Eventet finns upplagt på Benen på ryggens facebook: https://www.facebook.com/events/2116447665263201/