Lift Heavy Run Long

Det har blivit lite hett för uthållighetsidrottare att kombinera tung styrka med grenspecifik träning i samma pass. Med en väl avvägd lyftkomponent slår du ut dina favoritmuskler och tvingar kroppen att rekrytera reservkapitalet, redan från början av exempelvis löppasset. Mycket användbart då man snabbt kommer åt effekter som annars kräver ett långpass på flera timmar.

Ersätter inte långpassen men kompletterar på ett bra sätt. Bra att tänka på också att löpning direkt efter lyft förmodligen har en liten bromsande verkan på träningseffekten från själva styrkepasset - så man får använda det verktyget med moderation om man även vill ha full styrkeutveckling.

Men sen är det ju en härlig utmaning i sig självt att lyfta tungt och springa långt. Förra veckan hade jag förmånen att hänga med min kompis Jon på genomförandet av det formidabla träningsmål han satt upp - att lyfta 185 kilo och springa 80.5 km på en och samma dag. Jag gillar de tunga lyften jag med men är inte fullt så stark utan får nöja mig med 120 kilo.

Här en liten film om äventyret; förutom en resa genom vacker svensk sommarnatur är det också en resa ner i det mörka inre som varje ultralöpare understundom behöver gräva i: 

https://www.facebook.com/488944818143060/videos/610261156011425/?t=0