Svalbard Maraton

Idag var det dags för en av årets höjdpunkter och utmaningar som jag sett fram. Det är en sliten Max som intagit sängläge efter dagens lopp. Mitt första genomförda maratonlopp. Utan att egentligen vara helt förberedd på bansträckningen så drog ett hundratal löpare iväg vid 10-tiden. Hade som plan att ligga runt 4:00 min/km så länge som det gick. Lämplig nog börjar loppet med att man plockar 40 höjdmeter den första km så man blev åtminstone varm från start. Något som inte skulle visa vara något problem. Snarare så var det tidvis ganska varmt och pannbandet åkte på och av beroende på om man sprang i skuggan eller i solen.

Själva loppet kändes bra relativt länge trots ordentlig kupering med bland annat nästa 100 höjdmeter från banans lägsta punkt till den högsta. Jag höll ungefär det tempot jag planerat innan start. Halvmaran passerade på 1.24 och jag kände mig fortsatt ok i benen. Jag missade dock drickan halvvägs vilket gjorde att jag fick springa nästan en hel mil utan någonting. Kanske var det en av anledningarna till att man fick kämpa extra hårt på den beryktade sista milen in till mål. Med 8 km kvar kände jag att jag var på väg att springa i väggen brutalt och hårt. Tappade ordentligt med fart och fick släppa förbi mig en polack som slutade tvåa i loppet. För egen del så blev placeringen 3:a, pallplacering är alltid kul. Tiden 2:56 är också helt okej med tanke på att det knappast är den här banan man ska springa om man vill göra fina tider. 1:32 på andra halvan är dock knappast något att stoltsera med.

Anledningen till att jag valde springa just den här tävlingen låg knappast i ambitionen att springa fort, eller få fina placeringar. Till Svalbard åker man för upplevelsen och möjligheten att springa på en av de vackrare platserna på jorden. Jag rekommenderar alla som har möjlighet att ta chansen och åka hit och springa detta lopp. Jag vet med mig att det finns många s.k. ”maratonturister” som varje år hittar ett eller flera maraton som de åker och springer. Inte i huvudsak för tävlingen utan lika mycket för att se nya platser. Min subjektiva åsikt är att Svalbard maraton måste vara ett perfekt sådant resmål.

Ikväll väntar maratonbankett och prisutdelning.

Tyvärr hann jag inte fota så mycket kring loppet. Smällde dock av några vid målgången.

Såklart fick man medalj av isbjörnar vid målgången.
Speakern rullade in med denna vackra kärra.