Yogar igång kroppen efter förkylning

Helgens förkylning börjar ge med sig lite. Inte läge för en löprunda, men lite uppmjukande yoga kändes bra för stela, trötta muskler. Ett perfekt sätt att väcka kroppen efter några dagars halvdvala.

Jag är helt övertygad om att yoga gör oss till bättre och mer skadefria löpare. Ändå är jag en periodare när det gäller yoga. Just nu har jag slarvat ganska rejält - och då känns också kroppen extra stel. Det är ingen skön känsla. Att känna sig smidig och stabil däremot. Det ÄR en skön känsla.

Rotation för övre delen av ryggen/bröstryggen. Skönt att "knaka ut" ryggen.

Idag kikade jag lite i Monika Björns fina bok "Yoga för dig som tränar". Monika skriver om hur olika sorters träning påverkar kroppen och vad vi kan behöva utveckla för att öka smidighet och stabilitet, för att förbättra träningsresultat. Och för att hålla sig skadefri. De sporter hon har utgått från är löpning, längdskidåkning, simning, cykling och styrketräning.


Kapitlet om löpning är riktigt bra. Där finns lite fakta kring löpningens påverkan på kroppen, men också två yogaprogram - ett på 15 minuter och ett på 45 minuter, med tydliga bilder och instruktioner. Vill man inte köra ett helt pass så är det ju helt okej att göra några rörelser bara - till exempel för ryggen om du känner dig lite extra stel. Jag följde 15 minutersprogrammet och insåg att jag behöver träna mer på till exempel huksittning. Vad behöver du tränar mer på?

Blev visst ett boktips av hela det här inlägget.
Utfall med fotryggen i och med sträckta armar - hu, alldeles ovanligt stel i höftböjaren.