Gruppträning med TSM Running och Anders Szalkai

Tillbakablick till hösten 2011. Jo jag sprang lite då och då. Men inte regelbundet och inte med någon större lust. Men så slog jag vad med mig själv om att springa ASICS Stockholm Marathon 2012 och bestämde mig för att börja springa med löpargruppen TSM Running, eller Team Stockholm Marathon, som gruppen hette då.

Bilden ovan är från ett av mina första långpass med TSM. Jag minns det som igår, och trots att vi hade trappat upp distansen stegvis var jag nervös innan vi började springa. Hög på endorfiner efteråt. Och kul att springa och prata med löparkompisen Björn. Att jag började springa med TSM Running var nog den stora anledningen till att jag klarade maran 2012. Det var roligt, peppande och motiverande. Vi sprang under hela vintern och passen blev sakta längre och längre. Varje söndag det året slog jag personligt rekord i distans. Snacka om att få känna sig duktig!

Jag  kände mig inte bara duktig, utan även trygg med att träningen skulle hjälpa mig att nå mitt mål. Jag som aldrig sprungit längre än 10 km - och tyckte att det var rätt trist att springa ville plötsligt inte missa ett enda pass för att det var så roligt. Och att det var löpargurun - coola Anders Szalkai som höll i träningen gjorde ju inte det hela sämre. Och jag fick så många härliga vänner och bekanta - att komma till TSM:s träningar är lite grann som att komma hem till en andra familj. Jag vet, det låter flummigt. Men det är sant.

Längre ned beskriver jag hur ett träningspass går till.

Ett långpass i 10 minusgrader under mitt första år som ledare. Kallt men kul. Klart att vi springer hela vintern.

Så här går ett träningspass till

Vi tränar som sagt långpass varje söndag med start klockan 10. Oftast utgår vi från Stockholms Stadion, men ibland är det GIH som gäller (ligger precis bakom Stadion). Vi öppnar omklädningsrummen kl 9.15. Strax före 10 samlas vi ute på planen i de olika fartgrupperna. Du har valt en grupp när du anmäler dig - men sedan är det fritt fram att hoppa mellan grupperna beroende på dagsform. Är du till exempel på väg tillbaka efter en förkylning vill du kanske hoppa in i en lugnare grupp. Är du osäker på grupp så pratar du bara men någon av ledarna. De är erfarna och bra på att lotsa dig rätt.

Klockan 10 ger vi oss iväg. Redan innan har vi fått en runda och en karta som gäller för just den dagen. Två ledare ligger alltid i täten och håller ett jämnt och bra tempo. Två ledare springer längst bak - ingen deltagare ska behöva halka efter. En av ledarna längst bak har också en "första-hjälpen-ryggsäck" för ev skavsår, stukningar mm. Oftast finns även fler ledare insprängda här och där i ledet - det beror lite på hur stor gruppen är.

Vi springer alltid två och två. Det är verkligen superkul att springa och prata med en löparkompis. Mycket löparsnack, men ofta slinker samtalen över till allt mellan himmel och jord.

Efter rundan kör vi alltid en rejäl stretch i respektive grupp. Sedan är det bara att duscha, byta om och ha resten av söndagen framför dig. Trött i kroppen men full med energi ändå.

Mer info om TSM Running för dig som är intresserad

Nu är det snart dags igen. Den 2 december drar årets TSM Running igen. Anders Szalkai som har varit borta ett år kommer tillbaka som ansvarig för träningen.  Och själv är jag med som ledare för fjärde eller femte året. Precis som vanligt tränar vi söndagar klockan 10. Och precis som vanligt börjar vi snällt och förlänger träningspassen från gång till gång. Att springa långpass själv kan ju vara väldigt tufft och lite tråkigt. Att springa i grupp är underbart - tempot är inte högre än att vi kan prata med varandra. Eller rättare sagt - du väljer en av fartgrupperna som håller ett tempo som är behagligt för dig.

Superkul är att vi under 7 torsdagar i början av året kommer att ha inomhusträning i Sätrahallen (det blir ett tillval som kostar lite extra). Vanlig torsdagsträning som ingår i ordinarie avgift har vi från slutet av april.

Det finns 9 fartgrupper för dig som tränar mot maran och 5 fartgrupper för dig som tränar mot halvmaran. Det finns med andra ord en grupp för alla, både för dig som är nästan nybörjare och för dig som är snabb och rutinerad.

Underbar bild från förra årets TSM-träning. Foto: Edward Beskow

Jag längtar verkligen tills TSM-träningen drar igång igen. Den gör mig glad, och till en bättre löpare, det känns som att träningen kommer gratis på något vis - den kostar inte på så mycket. Dessutom kommer träningen  hjälpa mig att klara Köpenhamn Marathon i maj (och förhoppningsvis på den tid jag drömmer om). Och så ser jag fram emot att träffa alla proffsiga ledare och att taggade deltagare - dig också hoppas jag.

Förresten - om du inte bor i Stockholm så finns ett distansmedlemsskap. Du får samma träningsprogram som vi andra. Och du får delta på 6 st träningspass - så passa på och kom och träna med oss när du ändå besöker Stockholm av någon anledning.

Det kommer dyka upp lite roliga nyheter och annat kul kring TSM, så håll koll på bloggen här, eller på TSM Runnings hemsida, eller Facebookida.

Instagram @Kristina Axelsson Lager
Kontakt: [email protected]