Att lära sig anpassa tempot

Efter tre kilometer på min lite längre distansrunda flåsar jag som en blåsbälg. Herregud, vad är fel - jag måste vara sjuk tänker jag. Eller, nej. Jag är bara ganska otränad.

Eller rättare sagt så här - jag är inte lika tränad som jag var för ett par år sedan - men det är fortfarande det tempot jag sprang i då som kroppen automatiskt faller in i. Resultat: Jag blir snabbt för trött, känner mig otränad och dålig.

Lösningen är ju egentligen väldigt enkel. Sänk tempot. Jag måste börja jobba mer med löppass med olika tempon. Och det är där mitt träningsprogram kommer in. I går sprang jag 12 km hem från jobbet. Redan innan bestämde mig för att hålla ett riktigt lugnt tempo för att faktiskt få känna mig stark när jag kom hem. Sprang och lyssnade på en podd (om hundar, vi får ju hem vår valp om två veckor) och plötsligt var jag hemma. 12 kilometer på 1 timme och 15 minuter (typ 6.12-tempo). Om det inte var så att jag fått en stor blåsa hade jag gärna fortsatt. Och det är just den känslan jag vill ha på mina distanspass.

Farten får komma genom att jag tränar intervaller, backträning och styrketräning. Och det är ju faktiskt precis det mitt träningsprogram talar om för mig. Där varvas lugna distanspass, korta intervaller, långa intervaller. Idag står det långa intervaller på schemat - jag skjuter dem till torsdag. Idag blir det styrketräning på lunchen. Jag ska testa Lofsans app för att ha ett program att följa även på gymet.

Hur planerar du din träning. Kör du med ett träningsprogram som hjälper dig att variera träningen, kan du variera själv, eller kör du på i samma tempo - och samma runda som du brukar. Jag tror - eller vet, att om du vill utvecklas då är det variation som gäller.

Kika på bloggen i morgon - då kommer jag berätta om mitt styrkepass med den nya appen. Eller kolla på insta @kristinaaxelssonlager, där kommer jag helt säkert lägga upp något redan idag.

Vi ses!