TSM Running är igång, och nu även bloggen!

Ja, då ska jag börja blogga lite igen. Det var ett tag sedan....
- men den här gången är det inte min egen träning som står i fokus utan den träning vi kör i ”TSM-Running”. Träningsgruppen med nu runt 1000 deltagare som precis inlett höst/vinter/vår säsongen 2015-2016.

Det är TSM Runnings nionde säsong, och jag har varit huvudtränare för träningen sedan hösten 2010.
Nu är det ju inte bara jag som är tränare, utan den allra viktigaste biten för att få det att fungera när vi är en så stor löpargrupp är alla fantastiska ledare som är med.
- Så även om planeringen för den nya säsongen startade redan när den förra avslutades, känns det alltid som den utbildning vi har för alla coacher någon vecka innan vi drar igång själva träningen ÄR starten på en ny säsong.
Vi är drygt 80 ledare i år, och stommen är coacher som varit med i många säsonger. Både kunskapen kring löpträning och hur träning i stora grupper funkar har byggts på år efter år och jag kan verkligen känna mig trygg i att det kommer funka!

Men det var ändå viss nervositet, och det ska det ju vara inför något stort, när vi kickade igång träningen söndagen den 25 oktober med vår så kallade ”Run Off”.
Starten genomförde vi på Stockholms Stadion som är vår ”hemmaplan” och närliggande GIH. Det är lätt att man tar för givet att alla kan ”rutinerna”, men runt hälften av alla deltagare i gruppen är nya ”TSM:are” så det gäller ändå planera så alla hittar rätt!
- I år testade vi lite nytt upplägg, där vi inledde med en lugn distansrunda för de i år TRETTON olika fartgrupperna. Vi har nio ”maratongrupper” och sen har vi 4 halvmaratongrupper (som nog kommer bli 5…). Det var ett kort distanspass där man mest fick känna hur det funkar att springa i grupp med TSM.
Efter löpningen var det lite energipåfyllnad innan nästa del tog vid med föreläsning, ett löparstyrkepass och ett yogapass på GIH.

Jag tyckte starten blev lyckad, så nervositeten släppte, nu var vi igång!! Utvärderingen från deltagarna var också övervägande positiv, även om det alltid finns saker man kan förbättra. Gällande föreläsningen hade vi ”känd från TV” Kalle Zackari Wahlström på plats, och det var många skratt men av deltagarutvärderingen att döma var det delade åsikter.
Antingen tyckte man det var superbra och inspirerande, eller så tyckte man att peppen att träna inte riktigt behövdes eftersom man ju faktiskt är anmäld till att träna bra löpning drygt ett halvår framåt. Tidigare TSM-säsonger har vi haft föreläsare som mer uttalat haft någon koppling till löpning, men det var kul att testa något annat nu och det kommer ju mer löpinriktade föreläsningar framöver.

Veckan efter ”Run Off”, söndag 1 november, drog vi igång en inledande ”prova på olika löppass” period. Jag hade planerat ett pass med fokus på löpteknik och ”grundläggande” distanslöpning. Själv var jag i New York och sprang maran där just denna söndag, men rapporterna från passet var att det gick bra och även om löpteknik är väldigt individuellt fick passet förhoppningsvis igång lite tankar kring hur man själv springer. Kanske fanns det några tips man kunde ta till sig för att göra sin löpning lite skonsammare, lättare och/eller effektivare.

Tredje passet (8 nov), som vi genomförde i söndags, var ett ”testlopp/snabbdistans” som vi genomförde det på ”TSM´s” älskade eller hatade 2,5 km runda ute på norra Djurgården. Den rundan kommer återkomma...
Två tuffa varv för alla fartgrupperna, (5 km) där man genom att notera sin tid kunde stämma sin egen form och ha något att utgå från när ”testen” kommer tillbaks i vår. Tiden man sprang på kunde även ge en viss indikation kring vilken grupp som är lämplig att starta upp sin träning med. Sen är det givetvis individuellt, och grupperna vi har är inte ”fasta” utan man kan byta grupp som man vill och testa sig fram så man just hittar den grupp där träningsintensiteten blir bra utifrån sina egna förutsättningar. Det är en styrka med vår träningsgrupp, att vi verkligen kan erbjuda många olika farter så man kan hitta något som blir lagom triggande och utvecklande.
Men de var ju inte bara en tuff test, utan också ett riktigt tufft och BRA pass. Att springa 5 km i nästan sin högsta fart över sträckan är både fysiskt och mentalt tuff. Men det mentala fick man förhoppningsvis hjälp med av gruppernas energi.
Det kändes som dom flesta på något konstigt vis tyckte det var kul. Kanske tog man i lite för lite? :) För egen del är snabbdistans verkligen ett pass jag (i alla fall förr i tiden) kunde ha lite ångest inför. Men det var skönt när det var genomfört.

Nu är jag ifatt här i bloggen, för nästa TSM-pass är inte gjort än, men det blir ett pass jag verkligen ser fram mot. Vi ska springa korta intervaller nu på söndag (15 nov), och vi ska springa hela gruppen tillsammans inne på Stadions löparbanor. Där brukar jag få känna mig som en riktig gammal coach med klocka och visselpipa!! Håller tummarna för bra väder och en rapport om passet, och varför vi kör det kommer här….på bloggen. Kanske kommer det även en lite sammanfattning kring den föreläsning kring träning vi erbjuder nu på söndag med Michael Svensson efter våra korta intervaller på Stadions inspirerande banor..

TSM Runnings hemsida hittar du här

Samling på Stadion på Run Off
Inspiration på Run Off med Kalle Zackari Wahlström på GIH
Snabbdistans/Testlopp på norra Djurgården med snabba och glada löpare. På bilden syns också årets deltagartröja, som går i lila för både herr/dam!