Intervaller på Stadion & träningslära på GIH

Idag var det intervaller på TSM Runnings söndagsschema. Vi körde som vanligt igång klockan 10 från Stadion och innan intervallstart var det uppvärmning i de olika fartgrupperna. Efter lite rörlighet och några löpteknik reflektioner var det start inne på Stadion. Runt 400 löpare täckte in hela 400 meters varvet, en imponerande och inspirerande syn. Och även om det inte var sol och värme direkt kändes det som att alla löparna var ”taggade” och tyckte det skulle bli kul att köra de uppsatta 40 sekunders intervallerna. Jag höll i tidtagningen och visslade igång första intervallen. En härlig syn när all drog iväg. 40 sekunder senare var det vila, en vila som gick snabbt för redan efter 30 sekunder var det dags att sticka iväg igen.
Efter 4:e intervallen var jag dock snäll och la in en serievila på 1 minut och det tror jag var ett skönt avbrott både fysiskt och mentalt. Just att dela upp en intervallserie med många intervaller i serier tycker jag gör intervallpasset lite lättare att komma igenom. På den längre vilan hinner vi peppa varandra och mentalt räknar man oftast bara ”ner” till sin serievila istället för att räkna ner hela passet.
Nu blev det 12-20 intervaller totalt beroende på grupp, och det var klart snabbare farter i ALLA grupperna om man jämför med den riktfart jag satt upp. Samtidigt kändes det som den korta vilan gjorde att passet blev harmoniskt, för det just den korta vilan blir lite broms så att sprint farterna uteblev…

Efter löpning hade vi sen besök av Michael Svensson (medicine doktor och lektor i idrottsmedicin, tidigare landslagsman och svensk mästare på 1500 meter mm….) som höll en föreläsning på GIH med träningslära gällande uthållighetsträning i fokus. Det var verkligen en bra och lärorik föreläsning som förklarade vad som träningen ger….på TSM hemsidan kommer en sammanfattning…

Jag kan bara instämma i syftet med dagens pass som Michael angav; att lämna distanssteget och jobba med ett större rörelseomfång och därmed lite löpstyrketräning samtidigt som vi jobbade med vår syreupptagning.
- För med den korta vilan höll vi en bra puls genom hela passet och ”den tränings stress” vi gav kroppen tar oss ett steg framåt.
Jag gillar att lägga in den här typen av pass i grundträningen även om det är långt till vår ”toppformsperiod”. Det ger en fin omväxling till den distanslunk man ofta hamnar i på senhösten och vintern.
- Sen ska det väl erkännas att vi även hade passet för att det ÄR ett kul pass i grupp, och det är viktigt att träning är kul!!

TSM Runnings hemsida hittar du här

Snabba och glada löpare. Både ledare och deltagare har kul av att bli trötta :)
Fullsatt i aulan på GIH för att lära sig mer om uthållighetsträningens fysiologi
Coach och bloggare Szalkai i samspråk med Michael Svensson som gav oss i TSM en riktigt bra föreläsning, även om vi missade frågestunden. Men hade vi kört den hade vi kanske varit kvar än....