Motion: Låt yngre springa långt
- Sänk minimiåldern för deltagare i långlopp, föreslår Daniel Allard från Eskilstuna FI i en motion till Svenska friidrottsförbundets årsmöte.
I en långrandig motion, som innehåller en del faktafel, skriver Allard:
– Under senare år så har ultralöpningen slagit igenom i Sverige med
distanser som 50 km samt SM på100 km.
– Nu när förbund och föreningar vill sprida löpningen ut i de svenska folkhemmen så anser jag att man bör låta ungdomar få vara delaktiga i
de folkfester som långlöpningsloppen innebär idag.
– Med detta i åtanke så tycker jag att man skall få delta från rimligtvis 14 års ålder på halvmaraton och maraton i Sverige.
– Tävling är så mycket mer idag än att bara prestera goda eller fina resultat när det gäller långdistanslöpning. Det är i de flesta fall också en utmaning, en upplevelse och en njutning.
Allard har dock inte något förslag om yngre åldersgräns för att få deltaga i ultramaraton, d v s lopp som är längre än maratondistansen 42 195 meter.
Trots att Allards förslag ligger i linje med den omfattande undersökning om svenska folkets intresse som Svenska Friidrottsförbundet beställt så föreslår förbundsstyrelsen avslag på Allards motion.
Det kanske mest överraskande resultatet i den nyligen publicerade Löparrapporten 2016 är att intresset för ultralöpning är störst bland de yngsta löparna.
I åldersgruppen 15–22 år var 13,3 procent av de intervjuade av att springa ultralopp. Med en yngre åldersgräns på 17 år är många av dem idag utestängda från ultralöpning i Sverige.
I ålderskategorin 23–35 år var 10,9 procent intresserade av ultralöpning, i ålderskategorin 36–55 år var siffran 1,4 procent och i ålderskategorin 56–70 år 0 procent.
De yngsta löparna är idag utestängda från ultralöpning eftersom Svenska friidrottsförbundet satt x år som minimiålder.
I sitt yttrande till motionen, som är nästan lika svamligt som själva motionen, motiverar förbundsstyrelsen sitt förslag till avslag av motionen:
– Idag finns det en åldersgräns för tävlande i löpning på halvmarathon och längre som innebär att den tävlande samma kalenderår måste fylla 17 år det år man tävlar i längre distanser. Det kan säkert diskuteras om huruvida gränsen är korrekt satt. Det kan också diskuteras om det ska finnas gränser eller om det är upp till individen eller individens målsmän att sätta gränsen.
Förbundsstyrelsen är dock övertygade om Svensk Friidrott måste ta ett ansvari olika aspekter i vår idrott, så också för löpning, ochnågonstans ska gränsen finnas. Samtidigt är det svårt att säga exakt var den ska vara.
– Förbundsstyrelsen är oroliga för att om förbundsårsmötet skulle bifalla motionen skulle vi som förbund sanktionera höga ensidiga träningsmängder för individer som är 12 - 13 år gamla.
Förbundsstyrelsen framhåller inte några medicinska skäl för att avslå motionen, istället talar styrelsen alltså om träningsmässiga skäl.
I Sverige har den officiella linjen när det gäller löpträning länge varit att det inte är bra om unga löpare för tidigt börjar satsa på längre distanser. Istället uppmanas alla att så länge som möjligt stanna kvar på kortare distanser, för att utveckla sin snabbhet, innan de går upp på längre distanser.
Medan motionären talar om upplevelse och njutning på motionsnivå talar förbundsstyrelsen alltså om vikten av att inleda elitsatsningen tidigt.
Svenska friidrottsförbundets årsmöte äger rum i Sollentuna den 19–20 mars. Vid årsmötet har de 23 distriktsförbunden och deras bästa föreningar rösträtt.
FOTMOT: Sedan början av 80-talet har Svenska Friidrottsförbundet 17 år som minimiålder för deltagande i maraton- och halvmaratonlopp.
För deltagande i lopp på kortare distanser än halv maraton (21,1 km) finns inte någon minimiålder.
För ultra maraton (d.v.s längre än 42,2 km) finns inte någon speciell åldersgräns utan här gäller maraton-gränsen 17 år. Går motionen igenom torde det innebära att 14 år blir ny minimiålder även för ultramaraton.
Längre tillbaka i tiden saknades yngre åldersgränser för deltagande i långlopp, troligen beroende på intresset för att springa maraton eller halvmaraton var närmast obefintligt i landet före Stockholm Marathons premiär 1979.
Enskilda arrangörer har dock möjlighet att ha en högre minimiålder än de som Svenska friidrottsförbundet anger. ASICS Stockholm Marathon följer t.ex. sedan flera år den internationella rekommendationen om 18 år som minimiålder.
Lopp som inte är sanktionerade av Svenska friidrottsförbundet kan fritt bestämma om minimiålder.